Οικονομία

Πετρόπουλος: Είσπραξη εισφορών με βάση το εισόδημα

Πετρόπουλος: Είσπραξη εισφορών με βάση το εισόδημα
Πετρόπουλος: Είσπραξη εισφορών με βάση το εισόδημα Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σε διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για νέα επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τονίζοντας ότι συνιστούν «μυθεύματα», προχώρησε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, που χθες ανακίνησε το θέμα με τηλεοπτική του συνέντευξη στο Μέγκα, επανήλθε σήμερα και από το Βήμα FM, ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του δεν αφορά «ούτε εισφορές, ούτε φόρους. Είναι μια παλιά πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να υπάρχει σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα, και ένας πρακτικός τρόπος που έλεγα από τότε που ήμουν διοικητής του ΟΑΕΕ για να εισπράττουμε τις εισφορές κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία».

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες εφαρμογής της πρότασης πρόκειται να καθοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια ήταν και η πρόταση που είχε κατατεθεί το 2011 για επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με στόχο να αποφέρει έσοδα έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Ήταν μια πρόταση που εξειδικευόταν σε εισφορά 0,2% για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100 χιλ. ευρώ, αλλά δεν τέθηκε σε εφαρμογή ποτέ μιας και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, ειδικά από την ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες). Τώρα φαίνεται ότι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι ανάλογο, μόνο που θα συνδεθεί και με την ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο Ταμείο τους.

Αυτό που παραμένει, κατά τον κ. Πετρόπουλο είναι το «φέσι» ύψους 12 δισ. ευρώ, που έχουν βάλει οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ, λόγω μη καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Όπως ο ίδιος τονίζει με νόημα «τα μισά να είχαμε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας και των αναγκών». Για το λόγο αυτό πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα που δεν θα δημιουργεί οφειλέτες που θα καταδιώκονται.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στις συντάξεις επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να « μην υπάρχει καμία μείωση σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ». Βέβαια αυτό, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, μέτρο που επηρεάζει το 30% των συνταξιούχων.