Οικονομία

Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις και θεσπίζεται εθνική σύνταξη 390 ευρώ

Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις και θεσπίζεται εθνική σύνταξη 390 ευρώ Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις και θεσπίζεται εθνική σύνταξη 390 ευρώ
Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις και θεσπίζεται εθνική σύνταξη 390 ευρώ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ, περικοπές στις συντάξεις που σήμερα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό στο ασφαλιστικό ενώ ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε χθες το βράδυ μιλώντας στο Star ότι οι επικουρικές συντάξεις θα ενσωματωθούν στις κύριες.

Την ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, ότι προτίθεται να προτείνει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, τόνισε ότι η πρόταση αυτή, γίνεται για να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, κύρια το ΕΤΕΑ, που θα οδηγούσε σε περικοπές τις επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα του 50% ή και περισσότερο. Εκτίμησε ότι έτσι θα διασωθεί το ύψος των μηνιαίων αποδοχών των συνταξιούχων, αλλά την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε περικοπές για να καλυφθεί το κενό των 700 εκατ. ευρώ που υπάρχει ως δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2016, όπως προκύπτει από το 3ο μνημόνιο. Μόνο που οι περικοπές αυτές «δεν θα είναι οριζόντιες», αλλά θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων. Ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας, ερωτηθείς για το ΕΚΑΣ, εκτίμησε ότι μπορεί να διασωθεί, μέσω ένταξής του στην βασική και εγγυημένη σύνταξη, που σήμερα είναι στα 390 ευρώ. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να αποφύγει άλλη μια μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των «προνομιούχων» που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, τον Μάρτιο του 2016. Το μέτρο αυτό επρόκειτο να επηρεάσει περίπου 70.000 δικαιούχους, αλλά εάν υπάρξει ενσωμάτωση του επιδόματος, τότε η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή του.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, επανέλαβε τη διαφωνία του ως προς τη θέσπιση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, μια διαφωνία που αναμένεται να καταγράψει στο σημερινό Συμβούλιο. Πρόσθεσε δε ότι επιθυμία του είναι η εθνική σύνταξη να φτάσει στα 390 ευρώ, από 360 ευρώ που είναι σήμερα, όπως είχε θεσπιστεί από τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010). Στο σκέλος των προτάσεων της Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας, συντάχθηκε με το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός υπερ – ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, στη βάση του ΙΚΑ. Το μοντέλο της ενοποίησης των Ταμείων μάλιστα, δήλωσε ότι δεν θα είναι μόνο λογιστικό, αλλά και πιο ουσιαστικό, αφού θα διέπεται από ενιαίους κανόνες τόσο στις εισφορές που θα καταβάλλονται, όσο και στις συντάξεις που θα παρέχονται.