Οικονομία

Μητρόπουλος: Αντισυνταγματική η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων

Μητρόπουλος: Αντισυνταγματική η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων Μητρόπουλος: Αντισυνταγματική η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων
Μητρόπουλος: Αντισυνταγματική η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων «Η επικουρική κοινωνική ασφάλιση έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως και η κύρια σύνταξη», άρα η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης είναι αντισυναγματική. Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στον κ. Αλέξη Μητρόπουλο, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Βουλής.

Ο γνωστός εργατολόγος και πρόεδρος της Ένωσης για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, ζητάει με ανακοίνωσή του να μην τρομοκρατούνται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, αφού υπάρχει σχετική απόφαση για την επικουρική κοινωνική ασφάλιση (2287/2015), από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Πρόκειται για την απόφαση που έκρινε ως «ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες» τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που εφαρμόστηκαν σύμφωνα με το 2ο Μνημόνιο (ν.4051/2012).

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο η επικουρική ασφάλιση αποτελεί «κατάκτηση του Εργατικού Κινήματος». Πρόσθεσε δε ότι «η κατάργηση του σπουδαίου αυτού θεσμού, φτωχαίνει τους ασφαλιστικούς θεσμούς, απομειώνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο θεσμικό γίγνεσθαι και κατεβάζει δραματικά το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων, στην εποχή της αιχμής των μεγάλων προσωπικών και οικογενειακών τους αναγκών». Χαρακτήρισε μάλιστα «ειρωνεία της ιστορίας ότι την κατεδάφιση του σημαντικού αυτού θεσμού, που συμβάλλει πολύ στην παραγωγικότητα της εργασίας, ανέλαβε να την ολοκληρώσει μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε το εντελώς αντίθετο, δηλαδή την ενίσχυσή του».