Οικονομία

ΑΔΕΔΥ: Ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε το τέλος επικουρικών και μερίσματος ΜΤΠΥ

ΑΔΕΔΥ: Ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε το τέλος επικουρικών και μερίσματος ΜΤΠΥ ΑΔΕΔΥ: Ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε το τέλος επικουρικών και μερίσματος ΜΤΠΥ
ΑΔΕΔΥ: Ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε το τέλος επικουρικών και μερίσματος ΜΤΠΥ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην παραδοχή ότι οι «δανειστές» είναι εκείνοι που δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να επαναφέρει το δικαίωμα στη χρηματοδότηση του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από τον ΑΚΑΓΕ, προέβη ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρουγκαλος.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η παραδοχή έγινε από τον ίδιο τον υπουργό κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των εργαζομένων (ΑΔΕΔΥ - Ομοσπονδία Υπουργείου Εργασίας - Σύλλογος Εργαζομένων ΜΤΠΥ) και συνταξιούχων (ΠΟΠΣ – ΠΕΣΕΚ).

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι ο υπουργός «με κυνικό τρόπο μεταξύ άλλων ανακοίνωσε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και του μερίσματος του ΜΤΠΥ». Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι ο κ. Κατρούγκαλος συμπεριφέρεται «ως εκπρόσωπος των δανειστών παρά ως Υπουργός Εργασίας». Μάλιστα, φέρεται να είπε στους συνδικαλιστές, αναφορικά με την πρόταση για επαναφορά της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου ότι «εάν νομοθετούσαμε εμείς θα την επαναφέραμε». Ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν νομοθετεί η Κυβέρνηση αλλά οι δανειστές.

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι ο Υπουργός Εργασίας προωθεί «πολιτικές μείωσης των συντάξεων στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι πολιτικές των μνημονίων θα εφαρμοστούν με ευλάβεια και ότι η βαρβαρότητα και ο κοινωνικός όλεθρος θα συνεχιστούν σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Η Ομοσπονδία καταλήγει ότι οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση «στους δρόμους» προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη έχει αποφασιστεί η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στη γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι ειδικά για το ΜΤΠΥ αποφασίστηκε η περικοπή κατά 50% στην καταβολή του μερίσματος σε περίπου 280.000 δικαιούχους στο τέλος του μήνα. Το Ταμείο, λόγω της κατάργησης του κοινωνικού πόρου που εισέπραττε από τις προμήθειες του Δημοσίου καταγράφει έλλειμμα που ανέρχεται σε μηνιαία βάση στα 16 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδά του, που προέρχονται από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων δεν υπερβαίνουν τα 23 εκατ. ευρώ το μήνα, όταν οι δαπάνες για την καταβολή των μερισμάτων φτάνουν τα 39 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Η απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ήταν να στηριχθεί το ταμείο από τον υπο – λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που εισπράττει την εισφορά που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι. Η σχετική διάταξη όμως καταργήθηκε στο νόμο με τα προαπαιτούμενα που υπερψήφισε η τωρινή κυβέρνηση, προ ημερών.