Οικονομία

Αύξηση εργοδοτικών εισφορών «κρύβει» ο Κατρούγκαλος για να σώσει τις συντάξεις

Αύξηση εργοδοτικών εισφορών για να «σωθούν» οι χαμηλές συντάξεις Αύξηση εργοδοτικών εισφορών για να «σωθούν» οι χαμηλές συντάξεις
Αύξηση εργοδοτικών εισφορών «κρύβει» ο Κατρούγκαλος για να σώσει τις συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν εκ νέου οι εργοδοτικές εισφορές, για να υπάρξει ανάλογη αύξηση στα έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, συζητήθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Βλ. Ντομπρόφσκις.

Πρόκειται για ένα «αντίμετρο» έτσι ώστε να περιοριστεί η περικοπή που έχει προταθεί να γίνει στις συντάξεις και να μην πραγματοποιηθεί για ποσά που θα βρίσκονται πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν υπήρξε ούτε θετική, ούτε αρνητική απόκριση στην ελληνική πρόταση, η οποία θα συνεχίσει να εξετάζεται μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, εντός Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν την τελευταία πενταετία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αρχικά, τον Φεβρουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκε μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα στις εργοδοτικές εισφορές, λόγω κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Πριν από ένα έτος περίπου αποφασίστηκε να μειωθούν οι εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και 1 μονάδα για εργαζόμενους). Σύμφωνα όμως με επίσημα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, υπήρξε σημαντική μείωση στα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, από την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου από την 1.1.2015 και μετά. Ειδικότερα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκάλεσε στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, μείωση εσόδων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 704 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επιλέχθηκε ως ένα μέτρο που θα βοηθούσε στον περιορισμό της ανεργίας, αφού θα αποτελούσε κίνητρο δημιουργίας επιχειρήσεων. Πάντως, ειδικά για φέτος η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει αφού διατηρείται σταθερά στα επίπεδα του 25%. Επίσης, ανάλογο μέτρο είχε προτείνει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, πριν από την υπογραφή του νέου μνημονίου και οι θεσμοί το είχαν απορρίψει, θεωρώντας ότι είναι υφεσιακό...

Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή ακόμη και τη διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να αγγίξουν ακόμη και τα εισοδήματα που βρίσκονται σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ. Ήδη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις  δήλωσε ότι εξετάζεται, χωρίς να υπάρχει  οριστική κατάληξη (είτε συμφωνία είτε απόρριψη) το ενδεχόμενο  να αντικατασταθούν περικοπές στο ασφαλιστικό από «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr στο  υπουργείο επεξεργάζονται το ενδεχόμενο μερικής επαναφοράς των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 3,9% τα προηγούμενε  έτη. Συνολικά, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5%, με αποτέλεσμα να στερείται το ΙΚΑ περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, με άμεση συνέπεια τη διεύρυνση του ελλείμματος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.
Σε ερώτηση βέβαια για το τι θα μπορούσε να είναι αυτοί οι νέοι πόροι και αν ο υπουργός μιλά και για νέους φόρους, ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε να εξειδικεύσει, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει επίσης, προτάσεις για άμεση διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον, να υπάρξει και κάποιου είδους “ειδικού φόρου” που θα οδηγείται προς το σύστημα.