Οικονομία

Κόντρα ΕΤΕΑ με υπουργείο Εργασίας

Κόντρα ΕΤΕΑ με υπουργείο Εργασίας Κόντρα ΕΤΕΑ με υπουργείο Εργασίας
Κόντρα ΕΤΕΑ με υπουργείο Εργασίας του Βασίλη Αγγελόπουλος Την διαφωνία του με το σχέδιο ενσωμάτωσης της επικουρικής, στην κύρια σύνταξη, εξέφρασε επίσημα το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Κατά την τελευταία συνεδρίασή του, το ΔΣ επισήμανε ότι τυχόν συγχώνευση της Επικουρικής Ασφάλισης στην Κύρια, «θα δημιουργήσει τεράστιο λειτουργικό χάος, θα αυξήσει τον χρόνο έκδοσης και χορήγησης των συντάξεων, θα μειώσει τις ήδη αρκετά μειωμένες συντάξεις που χορηγούνται σήμερα και θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταφόπλακά της».

Το ΕΤΕΑ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι πηγές εσόδων του είναι οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τονίζεται ότι μόνη χρηματοδότηση ήταν τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) το 2014 και το 2015 και τα οποία προήλθαν από εισφορές των ίδιων των συνταξιούχων.

Το ΔΣ σημειώνει με νόημα ότι το ΕΤΕΑ «έχασε μέσω του PSI 2,5 δισεκ ευρώ και 300 εκατ ευρώ από τόκους ετησίως. Άλλα 150 εκατ ευρώ είναι οι απώλειες για το ταμείο από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Η Διοίκηση του Ταμείου ζητάει να γίνει διάλογος πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Εργασίας. Θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί ο αναδιανεμητικός ρόλος της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη «διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, κύριας και επικουρικής και με κοινωνικό πρόσημο».