Οικονομία

Κορκίδης: Αύξηση πόρων για το Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς αύξηση εισφορών

Κορκίδης: Αύξηση πόρων για το Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς αύξηση εισφορών Κορκίδης: Αύξηση πόρων για το Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς αύξηση εισφορών
Κορκίδης: Αύξηση πόρων για το Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς αύξηση εισφορών του Βασίλη Αγγελόπουλου Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, πραγματοποίησε χθες, υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ο υπουργός «δεσμεύτηκε ότι δε θα επανέλθει η ποινικοποίηση των οφειλών των επιχειρηματιών προς τον ΟΑΕΕ, κάτι το οποίο ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο να βρει πόρους εναλλακτικής χρηματοδότησης εκτός προϋπολογισμού και χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ΕΣΕΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επέκτασης της χρήσης του εργοσήμου, για το οποίο τονίστηκε από την πλευρά των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ότι δε θα πρέπει να κινηθεί σε πάνω από 8 ημερομίσθια το μήνα.

Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ προτίθενται να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τους θεσμούς, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, που αφορούν τον ΟΑΕΕ. Αυτές κωδικοποιούνται ως εξής:

- Διατήρηση της «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα - ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων. Η κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

- Μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον ΟΑΕΕ.

- Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.