Οικονομία

Προτάσεις για το Ασφαλιστικό συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Σύνταξη 384 ευρώ η πρόταση Κατρούγκαλου

Προτάσεις για το Ασφαλιστικό συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Σύνταξη 384 ευρώ η πρόταση Κατρούγκαλου Προτάσεις για το Ασφαλιστικό συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Σύνταξη 384 ευρώ η πρόταση Κατρούγκαλου
Προτάσεις για το Ασφαλιστικό συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Σύνταξη 384 ευρώ η πρόταση Κατρούγκαλου Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε το θέμα του Ασφαλιστικού. Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος, έγινε μια πρώτη γενική συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του υπουργού Εργασίας κινήθηκε στο πνεύμα ότι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση που θα διασφαλίζει ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα διέπεται από την αλληλεγγύη των γενεών.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο «για δύσκολη κατάσταση, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφέρθηκε στην εθνική σύνταξη η οποία πρέπει να είναι όπως είπε ίση για όλους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε νούμερα.Οι παρατηρήσεις απο την πλευρά των μελών της Π.Γ. αφορούσαν ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα ΑΜΕΑ όπου και ζητήθηκε η προστασία τους.

Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι, ήταν :

-Να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών.

-Να υπάρξει ρύθμιση για έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα.

-Να συνδεθεί το Ασφαλιστικό με την εισοδηματική κατάσταση κάθε δικαιούχου.

-Να υπάρξει μικρή παράταση χρόνου, πέραν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς γενική είναι η παραδοχή ότι δεν είναι εύκολο να λυθεί ένα ζήτημα σαν το Ασφαλιστικό σε διάστημα 15 ημερών.

-Να γίνει ανακεφαλαιοποίηση στο Ασφαλιστικό Σύστημα, όπως ακριβώς στο χρηματοπιστωτικό, προκειμένου να «κρατηθούν» και οι ασφάλειες ως ξεχωριστός πυλώνας της Οικονομίας.

-Να προβλεφθούν ρυθμίσεις για να σταματήσει μακροπρόθεσμα έστω η ανασφάλιστη εργασία και η ελαστικοποίηση της εργασίας, κ.ο.κ.

Οι προτάσεις αυτές, που στοχεύουν κυρίως στο να μην υπάρξουν περικοπές που θα δημιουργήσουν σημαντικά νέα προβλήματα στους δικαιούχους, είναι βεβαίως προς συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση και ήδη προβλέπονται νέες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων και ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο του υπουργικού συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο οτι βασικός άξονας της μεταρρύθμισης θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και των άλλων μελών της Π.Γ, ενω σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις με το κόμμα την επόμενη περίοδο.