Οικονομία

Συντάξεις: Ξανά στο «τραπέζι» η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Συντάξεις: Ξανά στο «τραπέζι» η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών Συντάξεις: Ξανά στο «τραπέζι» η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Συντάξεις: Ξανά στο «τραπέζι» η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Επιμένει η ελληνική πλευρά και πρόκειται να επαναφέρει το ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει το κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για Οικονομικά θέματα, κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Κατά τη διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα, 3 και 4 Νοεμβρίου, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις ελληνικές προτάσεις για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά 2,25 δισεκ ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης τη διετία 2015 – 2016. Από τα έως τώρα μέτρα που έχουν προταθεί παρατηρείται ένα έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προωθήσει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εργοδότες και για εργαζόμενους, στη λογική ότι έτσι και τα έσοδα στα Ταμεία θα αυξηθούν και δεν θα επιβαρυνθούν τόσο πολύ με νέες περικοπές, οι συνταξιούχοι. Βασικό επιχείρημα αναμένεται να είναι ότι από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από την 1.1.2015 και μετά παρατηρείται μείωση εσόδων για τα Ταμεία που ανήλθε στο 1 δισεκ ευρώ, περίπου. Συνεπώς, για να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να βγουν τα Ταμεία, από το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στο οποίο βρίσκονται, ίσως θα ήταν προτιμότερο να επανέλθει ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που περικόπηκαν πριν από ένα έτος.

Βέβαια, έως τώρα, η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Φαίνεται ότι ακόμα και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις δεν εκφράστηκε θετικά στην προοπτική της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, που έκανε λόγο για μέτρο «αντιαναπτυξιακό και αναποτελεσματικό». Όμως, το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι μόνο έτσι θα περιοριστούν οι απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων. Διαφορετικά, υπάρχει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ακραίο σενάριο που έχουν εκπονήσει οι θεσμοί για περικοπές ακόμα και στα επίπεδα του 20% για συντάξεις από 800 – 1.000 ευρώ και άνω…