Οικονομία

Χαμηλώνει ο πήχης για την νέα Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ

Χαμηλώνει ο πήχης για την νέα Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ Χαμηλώνει ο πήχης για την νέα Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ
Χαμηλώνει ο πήχης για την νέα Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κα Αντωνοπούλου ενημέρωσε χθες σε συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ότι το επόμενο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, που ετοιμάζεται και θα αφορά έως 100.000 δικαιούχους – ανέργους, αναμένεται να έχει οκτάμηνη διάρκεια, δηλαδή μεγαλύτερη από το σημερινό.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν στην Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ είναι πολλές. Τα προγράμματα του 2016 θα είναι εντελώς διαφορετικά από τα προηγούμενα ως και προς της διάρκεια αλλά ως και προς τον στόχο. Από το νέο πρόγραμμα θα μπει και στο παιχνίδι ο ιδιωτικός τομέας αφού 100.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο φαντάζουν πολλές.

Η κ. Αντωνοπούλου είχε διαμηνύσει ότι τα νέα προγράμματα του 2016 θα έχουν διάρκεια απασχόλησης συνολικά έως 12 μήνες αλλά από ότι φαίνεται για να φτάσουν τα χρήματα για να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις χαμηλώνει ο πήχης στους οκτώ μήνες απασχόλησης.

Οι ήδη ωφελούμενοι εργαζόμενοι χθες ζήτησαν την παράταση του πεντάμηνου προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας για τους Δήμους. Διαφορετικά, υπογράμμισαν ότι τον Δεκέμβριο που λήγει το πρόγραμμα, πολλές υπηρεσίες θα μείνουν χωρίς προσωπικό, καθώς οι εργαζόμενοι – δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η ηγεσία του Υπουργείου, δεσμεύτηκε ότι θα συνομιλήσει με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου  να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  κατήγγειλαν επίσης ότι σε ορισμένους Δήμους, παρά τις σχετικές εγκυκλίους που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου,  εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η υπουργός τους πληροφόρησε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τροποποιήσεις   στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας,  με τις οποίες αποσαφηνίζονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα προβλέπει νέα εργασιακά δικαιώματα και την διασφάλιση των εργαζόμενων από φαινόμενα εκμετάλλευσης από δήμους της χώρας

Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α αναφέρθηκαν και στην καθυστέρηση που σημειώνεται στη διαδικασία απόδοσης των ενσήμων των απασχολούμενων στα Κοινωφελή Προγράμματα, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνονται τα πεντάμηνα και τα ένσημα ακόμη να μην έχουν καταχωρηθεί  Ο κ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ θα βρεθεί σύντομα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τον Μάρτιο.