Οικονομία

Τι μέλλει γενέσθαι με την περίθαλψη των ανασφάλιστων του Voucher Υγείας;

Τι μέλλει γενέσθαι με την περίθαλψη των ανασφάλιστων του Voucher Υγείας; Τι μέλλει γενέσθαι με την περίθαλψη των ανασφάλιστων του Voucher Υγείας;
Τι μέλλει γενέσθαι με την περίθαλψη των ανασφάλιστων του Voucher Υγείας; Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή με σημερινή της  ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τη λήξη του προγράμματος «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(Health Voucher).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα , το οποίο έληξε στις 31/10/2015, έδινε τη δυνατότητα σε άτομα που είχαν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρέχοντας δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ, αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις.

Η κ. Καραμανλή επισημαίνει ότι το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ 2007-2013) και μπορεί να μην έλυσε συνολικά το πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών, αλλά προσέφερε ουσιαστικές ανάσες.

Όπως τονίζει η Βουλευτής, μετά τη λήξη του προγράμματος, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του αναφορικά με την πρόθεση συνέχισής του ή τη λήψη άλλων μέτρων για τη μερική έστω κάλυψη των δικαιούχων.
Η κ. Καραμανλή τέλος ρωτά τον Υπουργό Υγείας:
- Αν έχει ενταχθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας πολιτών χωρίς ασφαλιστική ικανότητα στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ.
-  Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την αναπλήρωση του κενού που δημιουργεί η λήξη του  health voucher.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς: Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Λήξη προγράμματος Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για άτομα χωρίς ασφαλιστική ικανότητα (Health Voucher)»

Στις 31 Οκτωβρίου 2015 έληξε το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης»( Health Voucher ) σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα σε άτομα που είχαν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είχαν το δικαίωμα δωρεάν ιατρικών επισκέψεων σε ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και σε μονάδες Υγείας του ΕΣΥ(Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία), αλλά και διαγνωστικών εξετάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.  Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρήματα, η Πολιτεία κατόρθωσε να παράσχει σημαντικές υπηρεσίες Υγείας, που μπορεί να μην έλυσαν συνολικά το πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών, αλλά προσέφεραν ουσιαστικές ανάσες.
Μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία μέριμνα του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την πρόθεση συνέχισής του ή τη λήψη άλλων μέτρων για τη μερική έστω κάλυψη των δικαιούχων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
-    Έχει ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας πολιτών χωρίς ασφαλιστική ικανότητα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με τι προϋπολογισμό και πόσους δικαιούχους ;
-    Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αναπληρώσει το κενό που δημιουργεί η λήξη του προγράμματος «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης»;

Η ερωτώσα Βουλευτής
-    
Άννα Καραμανλή
Βουλευτής Β΄ Αθηνών – Ν.Δ.