Οικονομία

Εκτός ρύθμισης, ένας στους τρεις οφειλέτες του ΙΚΑ

Εκτός ρύθμισης, ένας στους τρεις οφειλέτες του ΙΚΑ Εκτός ρύθμισης, ένας στους τρεις οφειλέτες του ΙΚΑ
Εκτός ρύθμισης, ένας στους τρεις οφειλέτες του ΙΚΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σχεδόν ένας στους τρεις εργοδότες – οφειλέτες του ΙΚΑ, που υπάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, βγήκε εκτός, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες καταβολής των δόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έως τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν απωλέσει την ρύθμιση 33.972 οφειλέτες του ΙΚΑ, όταν από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, είχαν ενταχθεί σε αυτή, 113.932 οφειλέτες, έως τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, που ήταν η καταληκτική περίοδος υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Ουσιαστικά, σχεδόν το 1/3 των εργοδοτών – οφειλετών, υπάχθηκαν στη ρύθμιση, καρπώθηκαν το όφελος της αποφυγής λήψης αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους, αλλά δεν κατέβαλλαν τις μηνιαίες δόσεις, ως όφειλαν, με συνέπεια να βγουν εκτός διαδικασίας.

Το ΙΚΑ προσδοκούσε να εισπράξει ποσό έως 1 δισεκ ευρώ, από αυτές τις περιπτώσεις οφειλετών, έως το 2017. Τώρα, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για να προωθήσουν τη διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων), σε μια προσπάθεια να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση σε αυτούς τους οφειλέτες, για να καταβάλλουν τα ποσά που χρωστούν.

NETWORK