Οικονομία

Ο Κατρούγκαλος ενημερώνει την ΠΓ για το νέο Ασφαλιστικό - Αύριο στο ΚΥΣΚΟΙΠ

Ο Κατρούγκαλος ενημερώνει την ΠΓ για το νέο Ασφαλιστικό - Αύριο στο ΚΥΣΚΟΙΠ Ο Κατρούγκαλος ενημερώνει την ΠΓ για το νέο Ασφαλιστικό - Αύριο στο ΚΥΣΚΟΙΠ
Ο Κατρούγκαλος ενημερώνει την ΠΓ για το νέο Ασφαλιστικό - Αύριο στο ΚΥΣΚΟΙΠ Για το θέμα του ασφαλιστικού ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της οποίας είναι σε εξέλιξη.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί η καθοριστική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με πιθανή την παρουσία και του πρωθυπουργού. Κατά τις δύο αυτές συνεδριάσεις, αναμένεται να ξεκαθαριστεί ότι και με το νέο σύστημα θα παραμείνει αναδιανεμητικός ο χαρακτήρας της ασφάλισης, ενώ θα καθοριστεί το μείγμα των παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιμένει στην αύξηση των εισφορών, ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Οι θεσμοί ζητούν στοιχεία όσον αφορά τη μείωση των πόρων του ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016, με την πλευρά του υπουργείου Εργασίας να απαντάει κατά ένα μέρος με την κατάθεση του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, στον οποίο «φωτογραφίζονται» μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 400 εκατ. ευρώ, μειώσεις στο ΕΚΑΣ κατά 230 εκατ. ευρώ και αυξήσεις εισφορών στους αγρότες κατά τουλάχιστον 102 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφεται, χωρίς να εξειδικεύονται μέτρα, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, μέσω της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.