Οικονομία

Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές στις απαιτήσεις για το Ασφαλιστικό

Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές στις απαιτήσεις για το Ασφαλιστικό Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές στις απαιτήσεις για το Ασφαλιστικό
Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές στις απαιτήσεις για το Ασφαλιστικό Αρνητικά έχουν απαντήσει ήδη οι δανειστές στο αίτημα της κυβέρνησης να είναι ηπιότερες οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και χωρίς καν να έχουν κατατεθεί επίσημα οι τελικές προτάσεις του Γ. Κατρούγκαλου για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση

Όπως αναφέρουν οι παρεμβάσεις που φαίνεται ότι θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση απλά θα "κουκουλώνουν" το πρόβλημα.

«Εγείρεται το ζήτημα της διάθεσης και διανομής των πόρων στην ελληνική κοινωνία μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων αναφορικά με το ποιος θα επωμιστεί το κόστος. Αν εξετάσετε το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα θα βρείτε ισχυρά αντικίνητρα να συνεχίσει να εργάζεται κάποιος και να εισφέρει. Αντιθέτως υπάρχουν ισχυρά κίνητρα - μετά από 15 χρόνια εισφορών με τη σύνταξη να φτάνει σε υψηλότερο επίπεδο - να σταματάει κάποιος να εισφέρει. Υπάρχει, λοιπόν, η δημοσιονομική διάσταση αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διάσταση της αγοράς εργασίας», είπε ο Ντεκλάν Κοστέλο που εκπροσωπεί την Κομισιόν στο κουαρτέτο και πρόσθεσε ότι αύξηση των εισφορών των εργαζομένων θα αποτελέσει αντικίνητρο για παραμονή στην εργασία και δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει όμως να εξετάσουμε το πακέτο συνολικά.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έκανε λόγο για μεταρρυθμιστική κόπωση, επισημαίνοντας ότι ακόμα και μέτρα που φαντάζουν εκ πρώτης όψεως σωστά - όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων - εντείνουν τις κοινωνικές εντάσεις που πυροδοτεί η εκρηκτική ανεργία. Έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου κοινωνικών αναταράξεων, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά, με ανέργους γονείς, μαθητές, φοιτητές, προσπαθούν να επιβιώσουν με τις πενιχρές συντάξεις συγγενών..

Η χαλάρωση πάντως που επιδιώκει η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης των επικεφαλής του κουαρτέτου φαίνεται πως δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. Για του λόγου το αληθές, την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρατηρούσε ότι δεν μπορεί να είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση η αξιοπιστία της κυβέρνησης, ο Γερμανός ομόλογος του ζητούσε με το γνωστό ύφος, την κατά γράμμα εφαρμογή των συμφωνηθέντων.