Οικονομία

ΣΕΒ: Ναι σε μείωση, όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

ΣΕΒ: Ναι σε μείωση, όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ΣΕΒ: Ναι σε μείωση, όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
ΣΕΒ: Ναι σε μείωση, όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών Κάθετα αντίθετος, σε ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εμφανίζεται ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα,  «θα πρέπει να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα του ύψους των εισφορών σε επίπεδο που να μην δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις ελληνικές επιχειρήσεις που υφίστανται τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού».

Ο Σύνδεσμος, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί με επιτυχία μια μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, πρέπει ως πρώτη και βασική προϋπόθεση, να υπάρχει «μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που είτε καταβάλλονται από τους εργαζόμενους, είτε από τους εργοδότες, τελικώς, επιβαρύνουν με φόρους την εργασία, μέσω χαμηλότερων μισθών και συμβάλλουν στην ελάττωση των θέσεων εργασίας». Ο ΣΕΒ παραδέχεται ότι σε κάθε περίπτωση, τις εισφορές του εργοδότη «τις πληρώνει τελικά ο εργαζόμενος μέσω ανάλογης μείωσης του μισθού του ή μείωσης της απασχόλησής του, ή ο άνεργος που δεν μπορεί να βρει δουλειά λόγω απαγορευτικού κόστους για τον εργοδότη. Συνεπώς, επιλογές αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για να «περισωθούν» οι συντάξεις δρουν αντιαναπτυξιακά, και μάλιστα με άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της απασχόλησης και των εισοδημάτων».

Στην ανάλυση που ακολουθεί, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «μία αύξηση των εισφορών δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, καθότι επιδρά αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, και, σε τελική ανάλυση τα εισοδήματα επί των οποίων επιβάλλονται οι εισφορές. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αύξηση της αδήλωτης εργασίας και της ανεργίας και μείωση, αντί αύξηση, των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές».

Εκτός από το σκέλος των εισφορών ο ΣΕΒ αναφέρεται και στις υπόλοιπες προϋποθέσεις για να επιτύχει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αυτές είναι «η εφαρμογή σταθερών και διαφανών κανόνων αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι θα λαμβάνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη (αναλόγως διαθεσιμότητας πόρων), λαμβανομένων όμως υπόψη και των εισφορών που έχουν καταβάλλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση αναλογιστικών μελετών σε τακτική βάση». Επίσης, προτείνει να αξιοποιηθούν ως «επικουρικά του συστήματος δημόσιας και υποχρεωτικής ασφάλισης (πρώτος πυλώνας), τα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και η ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας), με υιοθέτηση καταλληλότερου θεσμικού πλαισίου. Επιπρόσθετα, ο ΣΕΒ τονίζει ότι πρέπει να «παταχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή με τα κατάλληλα εργαλεία και ιδιαίτερα μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλη την οικονομία, ώστε να γίνει δυνατή μια μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί έτσι, ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία». Η βελτίωση των εσόδων από εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή είναι, καταλήγει ο ΣΕΒ, «η κύρια λύση για να χρηματοδοτηθεί η μείωση τη μη μισθολογικού κόστους στην παρούσα συγκυρία».