Οικονομία

Στον «αέρα» το νέο Ασφαλιστικό - Αδύνατες οι ενιαίες ασφαλιστικές εισφορές

Στον «αέρα» το νέο Ασφαλιστικό - Αδύνατες οι ενιαίες ασφαλιστικές εισφορές Στον «αέρα» το νέο Ασφαλιστικό - Αδύνατες οι ενιαίες ασφαλιστικές εισφορές
Προβληματισμός για τις ενιαίες εισφορές - Το Υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να ενοποιήσει τις ασφαλιστικές εισφορές Πρακτική αδυναμία άμεσης εφαρμογής ενιαίων εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους, διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που ετοιμάζεται πυρετωδώς, αναμένεται να εμπεριέχει τη διαδικασία ενοποίησης όλων των φορέων κύριας Ασφάλισης και τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα ασχολείται με την απονομή των συντάξεων.

Όμως ειδικά για το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να δοθεί περισσότερος χρόνος (έως τετραετία), αφού απαιτείται η εκπόνηση σχετικών μελετών, που θα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμα τα Ταμεία και μετά την ενοποίησή τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, αφού διαπιστώνεται ότι για τα τρία αυτά ταμεία, χρειάζεται αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών κλάσεων. Ουσιαστικά, υπάρχει ο κίνδυνος, εάν προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας σε «βίαιη» και άμεση αναπροσαρμογή των εισφορών, στη βάση του ΙΚΑ, να καταρρεύσουν τα έσοδα στους παραπάνω Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μείωση εσόδων έως 500 εκατ. ευρώ. Σε μια περίοδο που έτσι και αλλιώς, το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ο κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη απώλεια, θα ισοδυναμούσε με κατάρρευση, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων.

Η συγκεκριμένη δυσχέρεια, οριοθετεί και τον χρόνο κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου, ο οποίος μεταφέρεται για τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους, κατά πάσα πιθανότητα. Άλλωστε, εκτός από το σκέλος των εισφορών, παραμένει και το εμπόδιο με τον επανυπολογισμό του ποσοστού αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι, εάν υπάρξουν τελικά περικοπές, αυτές να επιβαρύνουν περισσότερο, όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τα 60 έτη και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 371.000 άτομα.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο