Οικονομία

Χωρίς επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 ευρω

Δεκάρα απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδοτήσεις κάτω από 250 ευρώ Δεκάρα απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδοτήσεις κάτω από 250 ευρώ
Χωρίς επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 ευρω upd: ΟΠΕΚΕΠΕ Πότε θα μπουν οι επιδοτήσεις για όσους δεν πήραν Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες παραγωγούς δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι πέρσι. Συγκεκριμένα οι μικροπαραγωγοί που έχουν δικαιώματα για το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων κάτω των 250 ευρώ δεν θα πάρουν καθόλου χρήματα. Αυτό όμως είναι γνωστό εδώ και καιρό αφού το προβλέπει η υπουργική απόφαση για την νέα ΚΑΠ αλλά η ελλειπή πληροφόρηση έφερε δυστυχώς δυσάρεστα νέα σε μικρούς παραγωγούς.

Δεν καταβάλλονται άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση, για λόγους που έχουν σχέση με το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και το δημοσιονομικό κόστος για τους ελέγχους και τις πληρωμές. Αυτό αναφέρει η υπουργική απόφαση για την νέα ΚΑΠ και την κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον οδηγό του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία ενίσχυση 2015 και εως το 2020 το ποσό των 250 €, κάτω από το οποίο δεν χορηγείται ενίσχυση, αφορά συνολικά άμεσες ενισχύσεις και όχι μόνο
βασική ενίσχυση. Έστω, κάποιος δικαιούχος μόνο δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, εάν η συνολική αξία είναι κάτω των 250 € ισχύει ο κανόνας “μη ενεργοποίηση για 2 συνεχόμενα έτη συνεπάγεται προσθήκη στο εθνικό απόθεμα”.

Έτσι μένουν χωρίς ενίσχυση όσοι έχουν κάτω από 4 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης

Επίσης οι παραγωγοί των μικρών νησιών του Αιγαίου εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση που κόβει τις επιδοτήσεις σε όσους μέχρι τώρα λάμβαναν έως 250 ευρώ. Να σημειωθεί πως κανένας παραγωγός δε θα λαμβάνει συνολικές επιδοτήσεις άνω των 150.000 ευρώ.