Οικονομία

Αιτήματα επιχειρηματιών και μελών άλλων φορέων για τον αγροτοδιατροφικό τομέα

Αιτήματα επιχειρηματιών και μελών άλλων φορέων για τον αγροτοδιατροφικό τομέα Αιτήματα επιχειρηματιών και μελών άλλων φορέων για τον αγροτοδιατροφικό τομέα
Αιτήματα επιχειρηματιών και μελών άλλων φορέων για τον αγροτοδιατροφικό τομέα Θέσεις, προτάσεις, αλλά και τα αιτήματά τους κατέθεσαν από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου του Economist που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, επιχειρηματίες και μέλη άλλων φορέων που εμπλέκονται με τον πρωτογενή τομέα.

Ο διευθυντής Β. Ελλάδας Gai Επιχειρείν, Βασίλης Κάππας, επισήμανε την «απαξίωση των αρχών του συνεταιρίζεσθαι» με ό,τι αυτή συνεπάγεται, τη δυσμενή ηλικιακή σύνθεση αγροτικού πληθυσμού, το «μικρό μέγεθος αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και την «ανορθολογική χρήση αρδευτικού και υπόγειου νερού».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pelopac, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, τάχθηκε υπέρ της αύξησης της παρουσίας των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς δύσκολες αλλά πλούσιες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, για παρεμβάσεις σε βάθος 10ετίας, με αξιολόγηση αποτελεσμάτων και τεκμηρίωση πολιτικών, μαζί με συμφωνία για θεσμικό πλαίσιο επίσης 10ετούς δέσμευσης, πρότεινε ο πρόεδρος του REDESTOS - Efthymiadis Agrotechnology Group, Νίκος Ευθυμιάδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόταση έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης "το χθες", ενώ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, λέγοντας πως η ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε ήδη τα πρώτα βήματα: «βιομηχανία - αγροτικοί φορείς - επιχειρηματίες έχουν ήδη να επιδείξουν σημαντικά success stories».

Τη διαπίστωση ότι παρά την ύπαρξη ερευνητικών κέντρων και εργαστηρίων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, η τεχνογνωσία που αποκτάται στο πλαίσιο των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων, δεν αξιοποιείται στον βαθμό που θα έπρεπε από τους αγρότες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα», έκανε ο συνιδρυτής της Eyefarm, Τριαντάφυλλος Ξένος, μιας StartUp που δημιουργήθηκε εδώ και λίγο καιρό από τρεις νέους, δύο μηχανολόγους και έναν γεωπόνο, με σκοπό την δημιουργία μίας καινοτόμου επιχείρησης στο χώρο της γεωργίας ακριβείας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει ένα prototype που μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε ασύρματα μετρήσεις κρίσιμων παραμέτρων που περιγράφουν την κατάσταση των καλλιεργειών και εμφανίζει τα δεδομένα με ακρίβεια στην οθόνη του υπολογιστή, ώστε να είναι εφικτή η ανάλυσή τους με ευκολία και αξιοπιστία. Με κύρια χαρακτηριστικά την ενεργειακή αυτονομία, την εύκολη εγκατάσταση με χαμηλό κόστος», εξήγησε ο κ. Ξένος, επισημαίνοντας ως «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τεχνικής άποψης «το software και hardware ανοιχτού κώδικα», το οποίο «δίνει τη δυνατότητα της ταχείας υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και ευελιξία στις διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες κάθε εφαρμογής».

Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς περιέγραψε κατά την ομιλία του ο διευθυντής ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα Ιωάννης Χανιωτάκης.

Για χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας σε ομάδες παραγωγών και συμπράξεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Δημήτρης Μαριάδης, μιλώντας για εκταμίευση χρηματοδότησης σε λογαριασμούς συνεργαζόμενων με τους παραγωγούς γεωπονικών καταστημάτων αλλά και ειδικά επενδυτικά δάνεια κατασκευής και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων.

Επισήμανε ότι η Παγκρήτια Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας με περισσότερους από 82.000 ενεργούς συνεταίρους, 240.000 μέλη, καθώς και 1,6 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις. Όπως είπε, το 82,6% του συνόλου των δανείων είναι δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Τη σημασία της ποιότητας, ως πυξίδας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤÜV Austria Hellas Ιωάννης Καλλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα για την ελληνική αγροτική παραγωγή μπορούν να είναι ιδιαίτερα θετικά όταν η αγροτική επιχειρηματικότητα εστιάζει στην παραγωγή Ποιοτικών Προϊόντων και πολύ περισσότερο 'Πιστοποιημένων' Ποιοτικών Προϊόντων».