Οικονομία

Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ κρύβει περικοπές στις συντάξεις - Έκπληξη η χρηματοδότηση για το ΕΚΑΣ

Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ κρύβει περικοπές στις συντάξεις - Έκπληξη η χρηματοδότηση για το ΕΚΑΣ Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ κρύβει περικοπές στις συντάξεις - Έκπληξη η χρηματοδότηση για το ΕΚΑΣ
Η επιχορήγηση του ΙΚΑ κρύβει περικοπές στις συντάξεις - Έκπληξη η χρηματοδότηση για το ΕΚΑΣ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το ποσό των 2,217 δισεκ ευρώ, θα λάβει το 2016, το ΙΚΑ ως κρατική επιχορήγηση, ποσό που είναι μικρότερο κατά 1,009 δισεκ ευρώ, σε σχέση με τα 3,336 δισεκ ευρώ, που δόθηκαν κατά την τρέχουσα χρονιά.

Το γεγονός αυτό, επαναφέρει στο προσκήνιο, τα σενάρια για μειώσεις στις συντάξεις, αφού ακόμα και φέτος που η επιχορήγηση ήταν υψηλότερη, το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο αναγκάστηκε πρόσθετη επιχορήγηση για να δώσει μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, η συνολική ενίσχυση που θα προσφέρει στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το Κράτος, θα ανέλθει στο ποσό των 9,964 δισεκ ευρώ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Η υψηλότερη επιχορήγηση θα δοθεί στον ΟΓΑ 3,326 δισεκ ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισεκ ευρώ, θα αξιοποιηθούν για να χορηγηθούν οι βασικές συντάξεις που καταβάλλει ο Οργανισμός. Άλλο 1 δισεκ ευρώ θα δοθεί στο ΝΑΤ και 834,2 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ. Στην ίδια απόφαση ορίζεται στα 534,6 εκατ. ευρώ η στήριξη που θα παρασχεθεί στο ΤΑΠ – ΟΤΕ, ένα ταμείο που ήδη έχει απορροφηθεί από το ΙΚΑ, ενώ στα 578 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί η «αντιπαροχή, έναντι της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ, περιουσίας του τομέα ασφάλισης προσωπικού της επιχείρησης». Επίσης, υπάρχει ένα κονδύλι της τάξης των 573 εκατ. ευρώ, που θεωρούνται πιστώσεις υπό κατανομή.

Στην ίδια απόφαση έχει εγγραφεί αύξηση κατά 162 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση για να καλυφθεί η δαπάνη για το ΕΚΑΣ της επόμενης χρονιάς. Ειδικότερα, ενώ για φέτος είχαν προβλεφθεί 516 εκατ. ευρώ, για το 2016, προβλέπονται 678 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση στην καταβολή του εν λόγω επιδόματος στο 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων, δηλαδή σε περίπου 70.000 άτομα. Πάντως φέτος το ΕΚΑΣ ξεπέρασε τα 900 εκατ ευρώ αρα η αύξηση που προϋπολογίζεται μεταφράζεται τελικά σε μείωση των κονδυλίων

Άλλα 650 εκατ. ευρώ έχουν εγγραφεί για τα επιδόματα πολυτέκνων της επόμενης χρονιάς, 99 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 20 εκατ. ευρώ για τυχόν εισοδηματικές ενισχύσεις που μπορεί να προκύψουν.