Οικονομία

Ασφαλιστικό: Σε τροχιά «σύγκρουσης» για εθνική σύνταξη και 15ετία

Ασφαλιστικό: Σε τροχιά «σύγκρουσης» για εθνική σύνταξη και 15ετία Ασφαλιστικό: Σε τροχιά «σύγκρουσης» για εθνική σύνταξη και 15ετία
Ανοικτή και η σύγκρουση για το Ασφαλιστικό - Δεν τίθεται θέμα 15ετίας λέει ο Κατρούγκαλος Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την «απειλή» ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μονομερώς διάταξη που θα αναφέρεται στις αυξήσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, «εκτόξευσε» ο υπουργός Εργασίας. Σε συνέντευξή του στη «Realnews», ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, επανέλαβε την κυβερνητική θέση για αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ως αντίμετρο σε μια ενδεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων.

Με την επισήμανση ότι «δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές», ο υπουργός Εργασίας, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει μονομερής κατάθεση της σχετικής διάταξης. Πρόσθεσε δε πως «όποια και αν είναι η αρνητική επίδραση τυχόν αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό αποτέλεσμα που θα έχει η δωδέκατη μείωση των συντάξεων».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, μέτρο που επίσης αποτελεί «σημείο τριβής» στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «συνταγματικά ανεκτό». Επίσης, απάντησε και για το ζήτημα της 15αετίας, που έθεσαν οι θεσμοί για να ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο όριο θα συνεχίσει να υφίσταται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Πρόσθεσε ότι, ειδικά για το σκέλος του ΕΚΑΣ, θα υπάρξει μελέτη των κοινωνικών επιπτώσεων της σταδιακής κατάργησής του, έτσι ώστε να προκύψει ομαλά η μετάβαση προς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι η μνημονιακή δέσμευση είναι για κατάργηση του ΕΚΑΣ, από το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων που το έλαβαν την τρέχουσα χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 70.000 θα είναι εκείνοι που θα χάσουν το συγκεκριμένο βοήθημα. Επίσης, πρέπει η κυβέρνηση μέχρι το 2019, να έχει αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ, με κάποιο άλλο μοντέλο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, πιθανότατα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.