Οικονομία

«Χρέος» 11,2 δισ ευρώ στο ΙΚΑ απειλεί να συμπαρασύρει τις συντάξεις

«Χρέος» 11,2 δισ ευρώ στο ΙΚΑ απειλεί να συμπαρασύρει τις συντάξεις «Χρέος» 11,2 δισ ευρώ στο ΙΚΑ απειλεί να συμπαρασύρει τις συντάξεις
Στα 11,26 δισεκ ευρώ το χρέος στο ΙΚΑ - Μαύρη τρύπα στα Ταμεία απειλεί να συμπαρασύρει τις συντάξεις Στα 11,26 δισεκ ευρώ, ανέρχεται το χρέος που έχει δημιουργήσει το ΙΚΑ προς τους υπόλοιπους φορείς, λόγω μη απόδοσης των εισφορών που εισπράττει για εκείνους. Ουσιαστικά, τα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτή την πολύχρονη παρακράτηση και μη απόδοση εσόδων, έχουν δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ.

Μάλιστα, με τον Οργανισμό έχει δημιουργηθεί αλληλόχρεος λογαριασμός για να υπάρξει περιορισμός της «μαύρης τρύπας» χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το τρέχον έτος, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, έπρεπε να αποδώσει προς τον ΟΑΕΔ, από εισφορές που εισπράττει, ποσό που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ, όμως είναι ζήτημα εάν έχει καταβάλλει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, έως τώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ελεύθερου Τύπου», συνολικά το «κρυφό χρέος» που έχουν δημιουργήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 13,88 δισεκ ευρώ, από τα οποία μόνο το 1 δισεκ ευρώ προέρχεται από μη καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων. Με δεδομένο ότι το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ανέρχεται σε σημερινές τιμές στα 14,4 δισεκ ευρώ, αυτό σημαίνει ότι εάν ήθελαν οι διοικήσεις τους να εξαφανίσουν στο «κρυφό χρέος» θα έπρεπε στην ουσία, να ξεπουλήσουν το σύνολο της περιουσίας που διαχειρίζονται…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα χρέος που έχει «ρίζες» μεγαλύτερες της 10αετίας, αλλά διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία, καθώς καλούνται συνεχώς να καλύψουν υψηλές δαπάνες για συντάξεις, με διαρκώς μειωμένα έσοδα, λόγω ανεργίας, μειώσεων μισθών, ανασφάλιστης απασχόλησης και PSI.