Πολιτική

Η κυβέρνηση επιμένει πως «δεν τίθεται θέμα μαζικών επιστροφών μεταναστών»

Η κυβέρνηση επιμένει πως «δεν τίθεται θέμα μαζικών επιστροφών μεταναστών»
«Δεν φέρνω επιστροφές χιλιάδων. Το έχει ξεκόψει κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός τις προάλλες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε μια προσπάθεια να διασκεδάσεις τις ανησυχίες μετά το κλείσιμο των συνόρων από το Βερολίνο.

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό - έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα σύνορά του και να ξεκινήσεις τις επιστροφές στις χώρες υποδοχής - μίλησε την Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τονίζοντας τον μεγάλο κινδύνου εγκλωβισμού μεταναστών στις χώρες υποδοχής, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα ζητά την εφαρμογή του πλέγματος των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετανάστευση, καθώς υπάρχουν τεχνικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

«Οι γερμανικές αρχές έχουν παραδεχτεί ότι αντιμετωπίζουν τεχνικά και νομικά προβλήματα με τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα τους», υποστήριξε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών παράτυπων μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι το θέμα συζητήθηκε λεπτομερώς με τους Γερμανούς εταίρους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

«Κατάλαβε κανείς ότι είχε επιβάλει έλεγχο στα σύνορα η Γερμανία κατά τη διάρκεια του Euro για λόγους ασφαλείας; Όχι, δεν ήταν θέμα τότε», ανέφερε ο υπουργός. «Τώρα όμως δημιουργείται το θέμα λόγω της μεγάλης πολιτικής πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση Σολτς, η οποία αντιλαμβάνεται ξαφνικά και ίσως κάπως καθυστερημένα, ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς, όπως αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια τα δύο και ενδεχομένως αποτυπωθούν και αύριο στις επόμενες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, έχουν εκτοξευθεί.»

«Δεν πρόκειται για κλείσιμο συνόρων, αλλά για επιβολή επιπλέον ελέγχων», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη από τη Γερμανία με κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία και η Σλοβακία, και τώρα επεκτείνεται.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι οι επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία, που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μαζικές επιστροφές και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια γενικότερη πολιτική στροφή στην Ευρώπη προς αυστηρότερους κανόνες στο μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως χρηματοδότησης.

«Είτε με ευρωπαϊκό, είτε με εθνικό χρήμα, ο φράχτης θα συνεχίσει να κατασκευάζεται», υπογράμμισε.