Οικονομία

Ασφαλιστικό: Δέσμευση Τσίπρα για τις συντάξεις παρά την δύσκολη εξίσωση

Ασφαλιστικό: Δέσμευση Τσίπρα για τις συντάξεις παρά την δύσκολη εξίσωση Ασφαλιστικό: Δέσμευση Τσίπρα για τις συντάξεις παρά την δύσκολη εξίσωση
Δύσκολη εξίσωση το Ασφαλιστικό με διαβεβαιώσεις Τσίπρα για μη μείωση συντάξεων Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας «ότι δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων.

«Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μια σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεοσσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός

«Τα περίπου 700 εκατομμύρια της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς να το ξεκαθαρίσουμε η συμφωνία ουτε περιγράφει ουτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστηματος αλλά η συμφωνία δεν προσδιορίζει μείωση συντάξεων. Γι' αυτό ζήτησα συναίνεση από τα κόμματα αλλά δεν την βρήκα αλλά θα τη βρούμε από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» πρόσθεσε.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξειδικευθούν μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ το 2016 για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ.

Γι” αυτό τον λόγο επιβλήθηκαν οι παρακρατήσεις σε όλες τις συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι παρακρατήσεις ανέρχονται σε 2% για τις κύριες συντάξεις και 6% για τις επικουρικές.

Ομως, τα ανωτέρω μέτρα δεν επαρκούν για την εξοικονόμηση του συνόλου των 1,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αλλά οι δανειστές την απορρίπτουν, ισχυριζόμενοι πως είναι υφεσιακό μέτρο που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας.

Απο την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί δια στόματος του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να μην υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων.

Το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο γιατί οι δανειστές επιδιώκουν να «κλειδώσουν» έγκαιρα τα μέτρα που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 6,5%-8,5% μεσοσταθμικά. Επίσης, έχουν συμφωνήσει στη μείωση των εφάπαξ κατά 10%, των μερισμάτων του δημοσίου έως 30% και των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20%.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης βρίσκεται το θέμα των νέων ποσοστών αναπλήρωσης με τους δανειστές να επιδιώκουν την άμεση εφαρμογή τους για όλους τους συνταξιούχους από τις αρχές του 2016.

Από την σκοπιά της, η κυβέρνηση επιθυμεί την μεταβατική εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για όσους βγουν στη σύνταξη το 2016 ή στη χειρότερη περίπτωση για όσους έχουν αιτηθεί σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2015.