Οικονομία

Ασφαλιστικό: Εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι θεσμοί

Ασφαλιστικό: Εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι θεσμοί Ασφαλιστικό: Εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι θεσμοί
Ασφαλιστικό: Εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, ζητούν οι θεσμοί του Βασίλη Αγγελόπουλου Εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, για όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση των διατάξεων περί πρόωρης συνταξιοδότησης, επιθυμούν να επιβάλλουν οι θεσμοί.

Πρόκειται για τη νέα απαίτηση των δανειστών, μετά και την πρότασή τους να αυξηθεί το όριο χορήγησης σύνταξης, από τα 15 έτη, που είναι σήμερα, στα 20 έτη τουλάχιστον. Οι προτάσεις των θεσμών, έχουν ήδη γίνει γνωστές, μέσω των τεχνικών κλιμακίων, στην ελληνική πλευρά, ενώ αναφορά πραγματοποιήθηκε και στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Ειδικά για το σκέλος της εθνικής σύνταξης, που η κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, οι θεσμοί επιμένουν να τονίζουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα επιβληθούν μέχρι οι δικαιούχοι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή 67 έτη με 15αετία, όπως ισχύουν έως τώρα.

Η συγκεκριμένη απαίτηση έρχεται να προστεθεί στη διαπραγμάτευση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Οι θεσμοί επιθυμούν η επαναρύθμισή τους να γίνει στο όριο του 50 – 55% και όχι στο 70% που θέλει η ελληνική πλευρά. Ο λόγος είναι ότι έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί η δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2016, κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί και η υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να επιστρέψει ποσά τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ, στους συνταξιούχους, από περικοπές που έγιναν από το 2013 και μετά και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έκρινε ως αντισυνταγματικές. Το υπουργείο Εργασίας πάντως, αποφεύγει να καταθέσει τις οριστικές προτάσεις του επί του θέματος, αφού πρώτα θα περιμένει έως τις αρχές Ιανουαρίου για τις σχετικές μελέτες που ετοιμάζει η Αναλογιστική Αρχή, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αναμένεται να εμπεριέχει τις διατάξεις περί ενοποίησης όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, υπό το ΙΚΑ. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ναυτικούς, όμως η στόχευση θα είναι κοινή για όλους: η δημιουργία ενιαίων κανόνων σε εισφορές και σε παροχές. Για το 2016, ειδικά οι αγρότες αναμένεται να υποστούν αύξηση των εισφορών τους, στο 10%, από 7% που είναι σήμερα. Στόχος είναι έως το 2018 το αργότερο, να έχουν ισορροπήσει οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται, στο 20%, δηλαδή στα επίπεδα των εισφορών που χορηγούνται στο ΙΚΑ.