Οικονομία

Διορθώσεις στο Ασφαλιστικό ανακοινώνει ο Κατρούγκαλος

Διορθώσεις στο Ασφαλιστικό ανακοινώνει ο Κατρούγκαλος Διορθώσεις στο Ασφαλιστικό ανακοινώνει ο Κατρούγκαλος
Διορθώσεις στο Ασφαλιστικό ανακοινώνει ο Κατρούγκαλος Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου και αναμένεται να ανακοινώσει διορθώσεις σε διατάξεις του ασφαλιστικού που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με μπλοκάκι.

Ειδικά για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού που προτείνεται για την χορήγηση των συντάξεων, δημιουργείται ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Ουσιαστικά, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι στο εξής «όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση».

Πρόκειται για μία αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που δεν θίγει τις καταβαλλόμενες συντάξεις και η οποία έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές τα επόμενα χρόνια, τονίζει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες μέρες τις απόψεις των θεσμών επί της πρότασης της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εικασίες ή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί πιθανών διαφωνιών των εταίρων και του ΔΝΤ για το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών, διαφωνίες τις οποίες απέδωσε, κυρίως, σε διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις για την αγορά, την οικονομία και για τον τρόπο που αυτή καθορίζεται, και όχι βασιζόμενες επί πραγματικών δεδομένων.

Ξεχωριστή σημασία φαίνεται ότι έχει για το Μέγαρο Μαξίμου και το σκέλος των παρεμβάσεων στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος. Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.

Επομένως, το Μαξίμου εκτιμά ότι ο μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.

Στο «κάδρο» των παρεμβάσεων προστίθεται, ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος της φτώχειας για τους συνταξιούχους.

Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.

Το Ασφαλιστικό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου