Οικονομία

ΣΕΠΕ: Εργασιακές παραβάσεις σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Μαρινόπουλο, Praktiker και Public στην Καλαμάτα

ΣΕΠΕ: Εργασιακές παραβάσεις σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Μαρινόπουλο, Praktiker και Public στην Καλαμάτα ΣΕΠΕ: Εργασιακές παραβάσεις σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Μαρινόπουλο, Praktiker και Public στην Καλαμάτα
ΣΕΠΕ: Εργασιακές παραβάσεις σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Μαρινόπουλο, Praktiker και Public στην Καλαμάτα Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Εκτεταμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του έτους σε επιχειρήσεις της Καλαμάτας, από κλιμάκιο ειδικών επιθεωρητών του ΣΕΠΕ και διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι έγιναν στις 4 Ιανουαρίου στις επιχειρήσεις Retail World AE (Public), ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, Μαρινόπουλος ΑΕ και Praktiker Hellas ΑΕ.

Οι παραβάσεις αφορούν διατάξεις του νόμου περί ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών σε θέματα εργασίας και απασχόληση ανδρών και γυναικών (ν.3896 / 2010).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, που συνέταξε η περιφερειακή διεύθυνση κοινωνικής επιθεώρησης Πελοποννήσου και έχουν τα dikaiologitika.gr στην διάθεση τους, προέκυψε ότι στο σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με την εβδομαδιαία ανάπαυση και το ωράριο εργασίας για δύο εργαζόμενους της επιχείρησης. Επίσης, στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, οι ειδικοί επιθεωρητές του ΣΕΠΕ εντόπισαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας για τρεις εργαζόμενες της επιχείρησης σχετικά με την εβδομαδιαία ανάπαυση και το ωράριο εργασίας. Για άλλες έξι εργαζόμενες, υπάρχει η μέριμνα για μειωμένο ωράριο λόγω ανατροφής τέκνου, όμως είχαν δηλωθεί ότι εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης δήλωσε ότι υπάρχει προφορική συμφωνία να τηρείται μειωμένο ωράριο και το ΣΕΠΕ προέβη σε συστάσεις για να διορθωθεί η παράβαση που διαπιστώθηκε.

Στην επιχείρηση Retail World ΑΕ διαπιστώθηκε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε υπερωριακή απασχόληση από εργαζόμενη στην εταιρία, η οποία εργάζεται με μειωμένο ωράριο λόγω ανατροφής τέκνου. Μάλιστα, στον πίνακα προσωπικού της επιχείρησης δηλώνεται η συγκεκριμένη εργαζόμενη ότι δουλεύει με πλήρες ωράριο.

Σε ό,τι αφορά την εταιρία Praktiker Hellas, ο έλεγχος έφερε στην επιφάνεια την περίπτωση ενός εργαζομένου που δούλευε εκτός ωραρίου.

Από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ έχει ζητηθεί να προσκομίσουν οι εταιρίες εγγράφως τις εξηγήσεις για τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν. Ακολούθως, αναμένεται να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Διευκρινήσεις Praktiker προς το ΣΕΠΕ

Με έγγραφο υπόμνημα προς το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), απάντησε η εταιρία Praktiker, ύστερα από έλεγχο που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Καλαμάτας. Η εταιρία αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση εργαζόμενου που διαπιστώθηκε η επέκταση απασχόλησης κατά δύο ώρες, θεωρώντας ότι η διαδικασία ακολούθησε τη νόμιμη οδό, διευκρινίζοντας ότι «βάσει νόμου δεν είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων δήλωση και για την οποία καταβάλλεται η προβλεπόμενη πρόσθετη αμοιβή στη μισθοδοσία Ιανουαρίου 2016». Σε κάθε περίπτωση το ΣΕΠΕ είχε δώσει περιθώριο πέντε ημερών, μετά τον έλεγχο που διεξήχθη στις 4 Ιανουαρίου για να απαντήσει η επιχείρηση, στον έλεγχο που έγινε και στα αποτελέσματα που παρήγαγε. Η εταιρία θεωρεί ότι ύστερα από τις εξηγήσεις που δόθηκαν «ουδεμία παράβαση υφίσταται».

NETWORK