Οικονομία

Μάρδας: Θετικές οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων

Μάρδας: Θετικές οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων Μάρδας: Θετικές οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων
Μάρδας: Θετικές οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων Οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων για το 2016 είναι ιδιαίτερα θετικές, "παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων", υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο κοινό ελληνορωσικό website του Αθηναϊκού — Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

Οι δύο πλευρές (Ελλάδα — Ρωσία) έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τουριστικό, όσο και στο ναυτιλιακό τομέα στη βάση των μεταξύ τους υφιστάμενων συμφωνιών, καθώς και στο πλαίσιο των αρμοδίων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, προσθέτει.

Η 9η Σύνοδος της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, κατέδειξε για ακόμη μια φορά, το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε ένα ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων. Οι προοπτικές λοιπόν ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων για το 2016 είναι ιδιαίτερα θετικές, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων.

Στην σύνοδο του Σότσι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε, εκτός των άλλων, τη ρωσική για την πρόσφατη δραστηριότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ενημέρωσε, επίσης, για τον διαρκή στόχο προτεραιότητας της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα και τη στενή συνεργασία με επιφανείς θεσμικούς ρώσους εταίρους για κοινές δράσεις προώθησης επενδυτικών ευκαιριών στην χώρα μας. Η ελληνική πλευρά σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, όπως σε συναντήσεις Αρχηγών Κρατών, Υπουργών, Αντιπροσωπειών/Μεικτών Επιτροπών κ.ά. προσκαλεί τη ρωσική πλευρά για ανάληψη επενδύσεων στη χώρα μας στα πλαίσια φυσικά, που ισχύουν από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο.

Και οι δύο πλευρές, όπως αποτυπώνεται στο υπογραφέν Πρωτόκολλο της 9ης Συνόδου της ΜΔΕ Ελλάδας-Ρωσίας, έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τουριστικό όσο και στο ναυτιλιακό τομέα στη βάση των μεταξύ τους υφιστάμενων συμφωνιών, καθώς και στο πλαίσιο των αρμοδίων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις προσπάθειες ανάπτυξης των Θαλασσίων Διαδρόμων (Motorways of the Sea). Όσον αφορά τη ναυτιλιακή γραμμή Σότσι-Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη παρατηρούμε ότι αποτελεί ζήτημα που απαιτεί περαιτέρω μελέτη από τους ενδιαφερόμενους φορείς, αφού εμπλέκεται και τρίτο ενδιαφερόμενο κράτος, η Τουρκία.

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πραγματοποίησης ρωσικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως η παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ο τουρισμός, τα ακίνητα, η ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), οι κατασκευές και οι υπηρεσίες. Επίσης, ρωσικές επενδύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω συμμετοχής ενδιαφερόμενων επενδυτικών ομίλων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως ενδεικτικά στους λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, στους ελληνικούς σιδηροδρόμους κ.ά.

Η επιβολή από τη Ρωσία, στις 07.08.2014, απαγόρευσης εισαγωγής κάποιων προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, πλήττει αγροτικά προϊόντα που η Ελλάδα εξάγει παραδοσιακά στη ρωσική αγορά. Το ανωτέρω εμπάργκο παρατάθηκε έως τις 6.8.2016. Δυστυχώς, η εξομάλυνση αποτελεί θέμα που εκφεύγει του πλαισίου των ελληνορωσικών οικονομικών σχέσεων, αφού η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιβολή του εμπάργκο από τη Ρωσία επεβλήθη σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μονομερώς στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και η επιβολή απαγορεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας στην δραστηριοποίηση τουρκικών συμφερόντων tour operators, στην πραγματοποίηση πτήσεων charter προς Τουρκία κλπ., αναμένουμε ότι θα ωφελήσει τη χώρα μας, μέσω της προσέλκυσης Ρώσων τουριστών. Είναι στην ευχέρεια των παραγόντων της ελληνικής τουριστικής αγοράς σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να αναδείξουν για ακόμη μια φορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας και να εκμεταλλευτούν την ευμενή για τους ίδιους συγκυρία.