Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι: Όλα δείχνουν δηλητηρίαση - Αποκαλυπτικά έγγραφα

Αλεξέι Ναβάλνι: Όλα δείχνουν δηλητηρίαση - Αποκαλυπτικά έγγραφα Φωτογραφία: EPA/ SERGEI ILNITSKY
«Ο κατάδικος A.A. Ναβάλνι ξάπλωσε στο πάτωμα και άρχισε να παραπονιέται για οξύ πόνο στην κοιλιακή χώρα», αποκαλύπτουν έγγραφα που επικαλείται το ρωσικό Insider.

Ο Ρώσος πολιτικός και ορκισμένος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι είχε σημάδια που υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως να είχε δηλητηριαστεί πριν πεθάνει ξαφνικά μέσα στη φυλακή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την αποκάλυψη κάνει το ανεξάρτητο ρωσικό ερευνητικό portal The Insider που επικαλείται ακυκλοφόρητα επίσημα έγγραφα που διέρρευσαν. Ο Ναβάλνι πέθανε ξαφνικά σε φυλακή της Αρκτικής τον περασμένο Φεβρουάριο με τις επίσημες αρχές να κάνουν λόγο για φυσικά αίτια στον ξαφνικό του θάνατο. Ωστόσο οι ρωσικές αρχές δεν ήταν πειστικές στην αιτιολόγηση του θανάτου του.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο και προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατό τους, ακόμα και μετά τις φερόμενες «αποδείξεις» από τις ρωσικές αρχές για τον θάνατό του.

Η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Ναβάλνι δεν ήταν εγκληματική ενέργεια και επήλθε από φυσικά αίτια, λόγω «συνδυασμένων επιπτώσεων από ασθένεια».

Αλλά τα στοιχεία που έχει στα «χέρια του» και δημοσιοποίησε το Τhe Insider αφήνει να εννοηθεί ότι οι αναφορές στα συμπτώματα του Ναβάλνι αφαιρέθηκαν από τα επίσημα έγγραφα.

Μία πρώιμη εκδοχή των εγγράφων, με την υπογραφή του Ρώσου ερευνητή, Alexander Varapaev, ανέφερε ότι ο Ναβάλνι είχε συμπτώματα που οι ειδικοί είπαν ότι συστήνουν δηλητηρίαση, σύμφωνα με τα τελευταία έγγραφα.

«Ο κατάδικος A.A. Ναβάλνι ξάπλωσε στο πάτωμα και άρχισε να παραπονιέται για οξύ πόνο στην κοιλιακή χώρα. Ξεκίνησε αντανακλαστική εξώθηση του περιεχομένου του στομάχου, είχε σπασμούς και έχασε τις αισθήσεις του, κάτι που αναφέρθηκε αμέσως στο ιατρικό προσωπικό του σωφρονιστικού ιδρύματος», αναφέρεται σε έγγραφο που συνόδευε την απόφαση της ανακριτικής επιτροπής.

Σε μια μεταγενέστερη τελική έκδοση του εγγράφου, ωστόσο, όλες οι αναφορές σε κοιλιακούς πόνους, εμετούς και σπασμούς αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με το The Insider. «Αυτό επιβεβαιώνει πως οι ίδιες οι ρωσικές αρχές θεωρούσαν πως υπάρχει κάτι εκεί που δεν ήθελαν να φανεί» είπε ο αρχισυντάκτης του The Insider, Roman Dobrokhotov, στο «Breakfast Show». «Αν αυτά ήταν φυσιολογικά συμπτώματα τότε γιατί να τα αφαιρέσουν;» είπε.

Το The Insider κάνει επίσης λόγο για «αντικείμενα που κατασχέθηκαν» από τον χώρο όπου πέθανε ο Ναβάλνι. Μεταξύ αυτών ήταν «δείγματα εμετού» τα οποία στην πρώτη έκθεση αναφέρεται ότι εστάλησαν για εξετάσεις. Στην τελική έκθεση θανάτου του όμως δεν αναφέρονται πουθενά, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη επιχείρηση δηλητηρίασης του Ναβάλνι. Ο Αλέξει Ναβάλνι είχε πέσει σε κώμα τον Αύγουστο του 2020 αφού δηλητηριάστηκε με Novichok. Τότε οι υποστηρικτές του είχαν πει ότι ήτα απόπειρα δολοφονίας. Τότε ο Ναβάλνι επέζησε μετά από θεραπεία στη Γερμανία. Επέστρεψε στη Ρωσία το 2021 όπου και συνελήφθη κατευθείαν και παρέμεινε έγκλειστος μέχρι τον θάνατό του.

NETWORK