Οικονομία

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Άκαρπη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της μικτής τεχνικής επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), αλλά και από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Το πρόβλημα του τρόπου με τον οποίο θα καταβάλλουν οι παραπάνω ομάδες εργαζομένων, ασφαλιστικές εισφορές παρέμεινε και δεν επήλθε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η πρόταση του υπουργείου για να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, για την πρώτη τριετία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, δεν βρήκε σύμφωνη την απέναντι πλευρά. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων επιθυμούν η προστασία των νέων επαγγελματιών να γίνει σε ορίζοντα πενταετίας και να μην περιοριστεί στο κατώτατο όριο εισφοράς, όπως αυτή προκύπτει και για νέους αγρότες, δηλαδή από το 80% του κατώτατου μισθού (468 ευρώ), που οδηγεί σε απόδοση εισφοράς 93 ευρώ το μήνα. Επίσης, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει, ανά περίπτωση το 55 – 60% αυτού η επιβάρυνση, από ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση, αθροιστικά. Μάλιστα, ειδικά για το ζήτημα της από κοινού επιβάρυνσης τόσο από τη φορολογία, όσο και από την ασφάλιση, πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από το υπουργείο Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων, να καταθέσουν έως το τέλος της εβδομάδας τις προτάσεις τους, για να μην γίνει υπέρμετρη η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων