Διεθνή

CNN: Διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, περιγράφουν τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

CNN: Διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, περιγράφουν τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν
Η διαρροή έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις και είναι βέβαιο πως θα εξοργίσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Επικαλούμενο τρεις πηγές, το CNN αποκαλύπτει το βράδυ του Σαββάτου πως οι ΗΠΑ ερευνούν μια διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τα ισραηλινά σχέδια για αντίποινα κατά του Ιράν.

Η διαρροή είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που το δίκτυο αναφέρει πως η γνησιότητα των εγγράφων έχει ήδη επιβεβαιωθεί.

Τα έγγραφα - με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου - άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator».

Χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και έχουν επισημάνσεις που υποδεικνύουν ότι προορίζονται για κοινοποίηση μόνο στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της «Five Eyes» - Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιγράφουν τις προετοιμασίες που φέρεται να κάνει το Ισραήλ για το χτύπημα κατά του Ιράν, ενώ ένα από τα έγγραφα αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ. Δεύτερο έγγραφο - προερχόμενο από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας - περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος - εδάφους.

Το CNN δεν παραθέτει απευθείας αποσπάσματα από τα έγγραφα, ούτε τα παρουσιάζει.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται αυτή την ώρα στο ποιος είχε πρόσβαση στο έγγραφο του Πενταγώνου. Οποιαδήποτε τέτοια διαρροή, άλλωστε, προκαλεί αυτόματα έρευνα από το FBI μαζί με το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Αν αληθεύει ότι διέρρευσαν ισραηλινά σχέδια που περιγράφουν την απάντηση στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Μικ Μαλρόι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και πρώην αξιωματικός της CIA, προσθέτοντας πως «θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τον μελλοντικό συντονισμό μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Σημειώνεται πως για την ώρα δεν έχει γίνει σαφές αν υπήρξε παραβίαση ή τα έγγραφα διέρρευσαν σκόπιμα.