Οικονομία

Στο «αέρα» το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στο «αέρα» το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο Στο «αέρα» το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Στο «αέρα» το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Πίσω πάει το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό με τους δανειστές να απαιτούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα με μειώσεις ακόμη και στις κύριες και ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις

Για να επισπευστούν οι διαδικασίες και να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση, πρέπει να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα των δανειστών και να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Αυτά είναι:

*Καλύτερη κοστολόγηση των μέτρων. Η ελληνική πλευρά, φαίνεται να απέστειλε νεότερα στοιχεία προς τους δανειστές, από τα οποία προκύπτει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% έως το 2019. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά πρέπει να αξιολογηθούν από τους θεσμούς και να διαπιστωθεί η αξιοπιστία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, επανακάμπτει το… ασφαλές σενάριο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, που όμως η κυβέρνηση έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή».

«Η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί μόλις ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράικχαρτ, επιβεβαιώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένουν τα επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία που ζήτησε το Eurogroup της Πέμπτης από τις ελληνικές αρχές

*Στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών και στην αύξησή τους κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, που προτείνει η ελληνική πλευρά, οι θεσμοί δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα, αρκεί να υπάρξει συμφωνία για ταυτόχρονη περικοπή και στις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι τα ελλείμματα στο ΕΤΕΑ παραμένουν και για το λόγο αυτό προτείνεται να γίνουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά πάντως, έχει ήδη επεξεργαστεί σενάριο για «στοχευμένες» περικοπές σε συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις, με στόχο τον εξορθολογισμό τους και οι οποίες υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να κυμανθούν από 2% έως 29% στη χειρότερη περίπτωση.

*Το εφάπαξ βοήθημα, θεωρείται από τους δανειστές ως μία παροχή που θα μπορούσε ακόμα και να εκλείψει. Υπάρχουν σκέψεις για απόδοση των εισφορών στους δικαιούχους και μόνο, κατά την απονομή της σύνταξής τους, ή ως μέρος αυτής, αλλά όλα αυτά σε βάθος ετών. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σημειωθεί μια σημαντική μείωση δαπάνης για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Βέβαια, η συγκεκριμένη σκέψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τομείς Πρόνοιας, φαίνεται να έχουν συνολικά αποθεματικά, που υπερβαίνουν το 1 δισεκ ευρώ.

*Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες, οι θεσμοί φαίνεται να επιθυμούν μικρότερη επιβάρυνση από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρξει και ανάλογη μείωση στα έσοδα των Ταμείων. Το συγκεκριμένο δύσκολο «σταυρόλεξο» καλούνται να λύσουν οι δύο ξεχωριστές Επιτροπές που έχει συστήσει το υπουργείο Εργασίας, για τους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η συνάντηση με τους επαγγελματίες

Άκαρπη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της μικτής τεχνικής επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), αλλά και από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Το πρόβλημα του τρόπου με τον οποίο θα καταβάλλουν οι παραπάνω ομάδες εργαζομένων, ασφαλιστικές εισφορές παρέμεινε και δεν επήλθε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η πρόταση του υπουργείου για να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, για την πρώτη τριετία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, δεν βρήκε σύμφωνη την απέναντι πλευρά. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων επιθυμούν η προστασία των νέων επαγγελματιών να γίνει σε ορίζοντα πενταετίας και να μην περιοριστεί στο κατώτατο όριο εισφοράς, όπως αυτή προκύπτει και για νέους αγρότες, δηλαδή από το 80% του κατώτατου μισθού (468 ευρώ), που οδηγεί σε απόδοση εισφοράς 93 ευρώ το μήνα. Επίσης, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει, ανά περίπτωση το 55 – 60% αυτού η επιβάρυνση, από ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση, αθροιστικά. Μάλιστα, ειδικά για το ζήτημα της από κοινού επιβάρυνσης τόσο από τη φορολογία, όσο και από την ασφάλιση, πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από το υπουργείο Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων, να καταθέσουν έως το τέλος της εβδομάδας τις προτάσεις τους, για να μην γίνει υπέρμετρη η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων