Οικονομία

Το γάλα ΦΠΑ 13%, το σοκολατούχο ή με καφέ ΦΠΑ 23%

Το γάλα ΦΠΑ 13%, το σοκολατούχο ή με καφέ ΦΠΑ 23% Το γάλα ΦΠΑ 13%, το σοκολατούχο ή με καφέ ΦΠΑ 23%
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζουν: Το απλό γάλα έχει ΦΠΑ 13%, το σοκολατούχο ή με καφέ θα έχει ΦΠΑ 23%!  

Με ΦΠΑ 13% πρέπει να διατίθενται στην αγορά τα ροφήματα με γάλα και η κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Όμως αν τα ροφήματα αυτά περιέχουν σοκολάτα ή καφέ ή άλλες ουσίες, έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες, θα πρέπει να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%!

Τη διευκρίνιση αυτή έδωσε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα και απέστειλε σε όλες τις τελωνειακές και άλλες συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Παρόμοια διευκρίνισε έδωσε σήμερα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και στην ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, τα σοκολατούχα γάλατα, τα ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, τα οποία περιέχουν ουσίες άλλες από αυτές που προσδιορίζονται σαφώς στο κείμενο της δασμολογικής κλάσης 0402, για το γάλα, εξαιρούνται από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%.  

Ειδικότερα, για το γάλα και την κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), που είναι συμπυκνωμένα ή έχουν προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, εφαρμόζεται συντελεστής Φ.Π.Α. 13%. Αντιθέτως, για τα σοκολατούχα γάλατα, τα ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, που περιέχουν άλλες ουσίες, πλην γλυκαντικών, όπως π.χ. βανίλια ή εκχυλίσματα φρούτων, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 23%, ανεξαρτήτως από την αναλογία του γάλακτος στο τελικό προϊόν. Η ΓΓΔΕ στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «η ανωτέρω διαφοροποίηση δεν επήλθε βάσει των διατάξεων του ν. 4334/2015 (σ.σ. με τον οποίο αυξήθηκε αυξήθηκε από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ σε πλήθος συσκευασμένων και μετασκευασμένων ειδών διατροφής), αλλά απορρέει από την κατάταξη των προϊόντων σε δασμολογική κλάση». Ωστόσο, πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός, ίσχυε για όλα ανεξαιρέτως τα είδη διατροφής συντελεστής ΦΠΑ 13%, οπότε δεν απαιτείτο να γίνεται τέτοια διαφοροποίηση. Συνεπώς, η αιτία για την οποία προκύπτουν λαμβάνονται πλέον υπόψη οι διαφοροποιήσεις είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% για μεγάλο αριθμό ειδών διατροφής.