Οικονομία

Μπλόκα: Αγροτικό «τσουνάμι» σαρώνει τη χώρα

Μπλόκα: Αγροτικό «τσουνάμι» σαρώνει τη χώρα Μπλόκα: Αγροτικό «τσουνάμι» σαρώνει τη χώρα
Μπλόκα: Κλείνουν δρόμους και τελωνεία οι αγρότες Κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με ενίσχυση των μπλόκων, αποκλεισμούς τελωνείων και κομβικών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας η προσέλευση των τρακτέρ ξεπερνά τα 1.500, ενώ οργανώνεται σήμερα το μπλόκο της Κουλούρας στο νομό Ημαθίας επί τις Εγνατίας οδού.

Οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων θα κλείσουν τα διόδια από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα αποκλειστεί η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.

Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου.

Επ' αόριστον αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, με τους αγρότες να σχεδιάζουν και το κλείσιμο των παραδρόμων για μια ώρα.

Στη Δράμα θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρία με τη συμμετοχή και άλλων επαγγελματικών φορέων. Το τελωνείο Εξοχής, αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη μια μετά το μεσημέρι, με τους αγρότες να μην αποκλείουν και το συμβολικό κλείσιμο του Προμαχώνα.

Στο δρόμο βγήκαν σήμερα και οι αγρότες της Κορινθίας, οι οποίοι αυτή την ώρα περί τα εξακόσια άτομα με τετρακόσια τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα ξεκίνησαν από το Κιάτο σε αυτοκινητοπορεία επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και κατευθύνονται προς την παλαιά Σωληνουργία Κορίνθου, όπου θα ενωθούν με αγρότες του Ζευγολατιού και των γύρω χωριών και θα στήσουν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου.

Εν τω μεταξύ παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας και ενισχύουν τις δυνάμεις τους, παρά το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι δύσκολη γιατί βρίσκονται στην συγκομιδή της ελιάς και των εσπεριδοειδών.

Στο μπλόκο της Λίμνης Γυθείου είναι τριάντα τρακτέρ και στο μπλόκο του Βλαχιώτη Λακωνία βρίσκονται περί τα εκατόν πενήντα τρακτέρ. Οι αγρότες από το μπλόκο του Βλαχιώτη χθες βράδυ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ευρώτα Χρήστος Αναγνωστάκος, πήγαν κι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα, δηλώνοντας ότι δεν τους αρκεί η ανακοίνωση στήριξης που εξέδωσε χθες ο Δήμος, αλλά θέλουν έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους με την παρουσία των συμβούλων στο μπλόκο.

Ο κ. Αναγνωστάκος σημείωσε ακόμη ότι στηρίζει τον αγώνα τους ο εμπορικός κόσμος της περιοχή και μας τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται άλλα δύο μπλόκα να δημιουργηθούν στη Λακωνία, ένα στην Σπάρτη κι άλλο ένα στην περιοχή των Μολάων.

Οι αγρότες της Ροδόπης θα αποκλείσουν, από τις 12:00 έως τις 14:00, τον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής, στην Εγνατία Οδό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Επίσης, οι αγρότες της Ξάνθης θα αποκλείσουν τον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου, από τις 12:00 έως τις 13:00, ενώ αναμένεται νέα σύσκεψη, προκειμένου να επανέλθουν με νέο μπλόκο στις 14:00.

Διακόπτεται η κυκλοφορία στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση με το Στόμιο, από τις 11.45 πμ και όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, λόγω της κινητοποίησης των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών οι οποίοι από τις 12 μέχρι τις 2 θα αποκλείσουν την Κοιλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, προ ολίγου κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:

- είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).

- είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

α)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

β)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται αττό τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

· Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

· Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.