Οικονομία

Σύνταξη στα 67 με «άρνηση» της υποχρεωτικής σύνταξης στο δημόσιο

Σύνταξη στα 67 με «άρνηση» της υποχρεωτικής σύνταξης στο δημόσιο Σύνταξη στα 67 με «άρνηση» της υποχρεωτικής σύνταξης στο δημόσιο
Σύνταξη στα 67 με «άρνηση» της υποχρεωτικής σύνταξης στο δημόσιο Τη δυνατότητα να παραμείνουν στην υπηρεσία τους,με απλή αίτηση, ακόμη κι αν συμπληρώσουν 35 χρόνια αμιγούς υπηρεσίας και το 60 έτος της ηλικίας τους θα έχουν πλέον χιλιάδες μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα διατάξεις του νομοσχεδίου για τις προαγωγές στο Δημόσιο δίνεται η δυνατότητα στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να ζητήσουν την παραμονή στην υπηρεσία τους εως και πέντε επιπλέον έτη και έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους κατ' ανώτατο όριο.

Ετσι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν πριν από τη συμπλήρωση της 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης να κάνουν αίτηση για να παραμείνουν μέχρι και πέντε έτη στην υπηρεσία τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 36 του σχεδίου νόμου προβλέπονται οι κάτωθι διατάξεις:

"Οι εν ενεργεία υπάλληλοι με αίτηση που υποβάλλεται έξι μήνες πριν τη συμπλήρωση των 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης, μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στην υπηρεσία έως πέντε επιπλέον έτη και έως τη συμπλήρωση κατ' ανώτατο όριο του 67ου έτους της ηλικίας τους. Η αίτηση ανανεώνεται κατά έτος με ανώτατο όριο τα πέντε έτη. Η αίτηση δύναται να γίνει δεκτή με απόφαση του αρμόδιου υπουργού αφού συνεκτιμηθούν και οι ανάγκες της Υπηρεσίας. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, οι υπάλληλοι των οποίων έχει λυθεί αυτοδίκαια η υπαλληλική τους σχέση, εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους 2015 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα (συμπλήρωση 35ετίας και του 60ou έτους της ηλικίας) δύνανται να επανέλθουν στην υπηρεσία, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση έως και 31.12.2016"».