Οικονομία

Νέα σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Νέα σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών στους ξενοδοχοϋπαλλήλους Νέα σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών στους ξενοδοχοϋπαλλήλους
του Βασίλη Αγγελόπουλου Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι συνυπέγραψε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η συμφωνία θα είναι διετούς ισχύος, από 1/1/2016 έως 31/12/2107 και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία στο επίπεδο των 761 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και αύξηση 1% από 1/4/2017.

Η συμφωνία αφορά περίπου 60.000 εργαζομένους και όχι το σύνολο του κλάδου, αφού τόσο η Κρήτη όσο και η Ρόδος διατηρούν δικές τους τοπικές συμβάσεις, ενώ οι Κυκλάδες έχουν αποσχιστεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία και ακολουθούν διαφορετικό δρόμο.

Πρόκειται για την τρίτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατηρεί το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για τη δεύτερη, κατά σειρά, που προβλέπει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, όπως τονίζει η ΠΟΞ στην ανακοίνωση της.

"Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της ελληνικής Ξενοδοχίας, κινήθηκαν με συνέπεια, ειλικρινή διάλογο και υπευθυνότητα, με κοινό στόχο την ανάγκη εξασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στον πλέον σημαντικό και ελπιδοφόρο κλάδο της εθνικής οικονομίας, τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό κλάδο και την ανάγκη διατήρησης και αύξησης των θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο των περιορισμών που δημιουργεί η ύφεση των επτά τελευταίων ετών", υπογραμμίζει η ΠΟΞ.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Χαιρετίζουμε την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τρίτη συνεχόμενη φορά. Πρόκειται για ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στη συλλογική προσπάθεια θωράκισης των εργασιακών συνθηκών στον ξενοδοχειακό κλάδο, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα σαρωτικών μεταβολών και ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας την τελευταία 5ετία. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, καθώς και τη σταθερή προσήλωσή τους στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Μαζί με τους εργαζομένους, δείχνουν το δρόμο της συναίνεσης και της συνεννόησης που πρέπει όλοι να ακολουθήσουν για την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης".