Οικονομία

O ΕΟΤ ανοίγει την «κερκόπορτα» των εργασιακών

O ΕΟΤ ανοίγει την «κερκόπορτα» των εργασιακών O ΕΟΤ ανοίγει την «κερκόπορτα» των εργασιακών
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για «πανικό» από τον οποίο έχει καταληφθεί «μπροστά στην καθολική αντίδραση της κοινωνίας» ενάντια στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία εντάσσει και την εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, σύμφωνα με την οποία «επιχειρείται να φαλκιδευτεί το δικαίωμα στην απεργία». Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «οι συμμετέχοντες στις απεργίες της ΑΔΕΔΥ υπάλληλοι, οφείλουν να δηλώνουν εγκαίρως (την προηγούμενη ημέρα) τη συμμετοχή τους σε αυτές, στις Γραμματείες των Διευθύνσεων που υπηρετούν. Η ανωτέρω ενημέρωση είναι επιβεβλημένη».

Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε σε μια περίοδο που εκτός από το Ασφαλιστικό, υπάρχουν διαρροές από την πλευρά των θεσμών ότι μπορεί να ζητηθούν παρεμβάσεις και στα εργασιακά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανοίγουν τα θέματα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, της προκήρυξης απεργιών, σε συνδυασμό με το μέτρο του lock out (ανταπεργία), που είναι πάγιο αίτημα της πλευράς των δανειστών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την προσπάθεια χειραγώγησης, εκφοβισμού και υπονόμευσης του δικαιώματος της απεργίας των υπαλλήλων, απαιτεί την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου και προειδοποιεί ότι ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία δεν πρόκειται να ανακόψουν το κύμα γενικευμένης οργής που έχει προκαλέσει η προσπάθεια κατάργησης του ασφαλιστικού συστήματος από το Υπουργείο Εργασίας και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.