Οικονομία

Ο Τσίπρας θα κάνει ανακοινώσεις για τους αγρότες - Αναζητείται χρήμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ο Τσίπρας θα κάνει ανακοινώσεις για τους αγρότες - Αναζητείται χρήμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Ο Τσίπρας θα κάνει ανακοινώσεις για τους αγρότες - Αναζητείται χρήμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να ανακοινώσει «βελτιωτικές παρεμβάσεις» στα ζητήματα του Ασφαλιστικού, που αφορούν τους αγρότες.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, από το οποίο όμως φάνηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα αυτονόμησης του ταμείου των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του  ίδιου του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου για το θέμα, που επισήμανε με νόημα ότι «δεν μπορώ να φανταστώ από πού βγαίνουν αυτά τα σενάρια».

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα της καθολικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει αποφασιστεί να λέγεται στο εξής. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, κα. Θεανώ Φωτίου, το συγκεκριμένο μοντέλο στήριξης πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά. Απέφυγε όμως να απαντήσει, από πού θα βρεθούν τα 900 εκατ ευρώ ετησίως, που απαιτούνται για την εφαρμογή του. Για το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού, δήλωσε ότι υπάρχει «ανοιχτό πεδίο βελτιώσεων», αλλά και ότι πραγματοποιείται «δυναμική διαπραγμάτευση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».