Οικονομία

Εκτός από το πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Κρίσης όσοι ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Εισόδημα

Εκτός από το πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Κρίσης όσοι ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Εισόδημα Εκτός από το πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Κρίσης όσοι ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Εισόδημα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου «Όπου θα τρέξει το ένα, δεν θα τρέξει το άλλο» ήταν η φράση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου όπου και κάνει γνωστό ότι όσοι ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Εισόδημα δεν απεντάσσονται απο το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Απριλίου σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, η κα Φωτίου επισήμανε ότι η επιλογή τους θα γίνει «με αδιάσειστα κριτήρια προτεραιότητας.

Αυτά είναι ο πληθυσμός της κάθε Περιφέρειας από τη μια, από την άλλη είναι τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά φτώχειας, αλλά και τα ποσοστά ανάγκης για επισιτιστική συνδρομή». Επίσης, επέμεινε ότι «δεν θα είναι μόνο ένα επίδομα που θα πάρουν οι άνθρωποι, αλλά θα είναι και υπηρεσίες. Τέτοιες είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, αλλά και μετακίνησης σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, θα ενεργοποιήσουμε και ένα πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζουμε με τον ΟΑΕΔ, αλλά και με την κ. Αντωνοπούλου, την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Απασχόλησης, ώστε οι άνθρωποι που θα μπουν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ταυτόχρονα θα μπορούμε όλοι μαζί να αρχίσουμε να ψάχνουμε τις δυνατότητες κάλυψης εργασιακής ένταξης».

Τις επόμενες 15 ημέρες το πολύ, θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας. Το στοιχείο αυτό έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), τόνισε με νόημα ότι τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν φύγει από το υπουργείο Εργασίας «εδώ και καιρό, έχουν πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από εκεί θα πληρωθούν». Επίσης, σημείωσε ότι είπε στους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές ότι «θα κοιτάξουμε να μοριοδοτηθούν, διότι ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ, προφανώς. Η εμπειρία που κατακτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις δομές να μην πάει χαμένη. Ξεκαθάρισε όμως ότι η «τοποθέτηση στο νέο ΕΣΠΑ με τις νέες του δομές, θα γίνει με ΑΣΕΠ, όπως ορίζει ο νόμος».

Παράλληλα, η κα Φωτίου πραγματοποίησε ειδική αναφορά στον θεσμό των Κέντρων Κοινότητας, που το χαρακτήρισε «ένα καταπληκτικό εργαλείο σε επίπεδο δήμου». Τα κέντρα κοινότητας, θα είναι συνδεδεμένα με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, θα είναι μέσα στο δημαρχείο και, κατά την κα Φωτίου θα αποτελούν «ένα ΚΕΠ κοινωνικής προστασίας. Είναι μια υπηρεσία one-stop-shop όπου πηγαίνει ο κάθε πολίτης που θέλει να ρωτήσει οτιδήποτε απ' αυτά που τον απασχολούν στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας, όπως τι προγράμματα, παραδείγματος χάριν, «τρέχουν» για την επισιτιστική συνδρομή, για την ανθρωπιστική κρίση ή για την ανεργία. Θα είναι συνδεδεμένα όλα αυτά τα κέντρα με τον ΟΑΕΔ, με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου μας, αλλά και κάθετα με τις Περιφέρειες, ώστε κάθε πολίτης να έχει μια πλήρη ενημέρωση και καταγραφή και των προβλημάτων του και να διασυνδέεται πολύ γρήγορα. Αυτά τα Κέντρα Κοινότητας τα υποβάλαμε στο νέο ΕΣΠΑ και, εφόσον οι εταίροι, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα εγκρίνει, θα είναι θεσμός από το καλοκαίρι, τα οποία θα μας βοηθήσουν σε πάρα πολλά πράγματα, όλη την κοινωνία θα την βοηθήσουν πιστεύω ταχύτατα και θα χρηματοδοτηθούν, μέχρι το 2020, από ευρωπαϊκά κονδύλια».