Οικονομία

Οι αλλαγές που φέρνει το Παράλληλο Πρόγραμμα στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ

Οι αλλαγές που φέρνει το Παράλληλο Πρόγραμμα στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ Οι αλλαγές που φέρνει το Παράλληλο Πρόγραμμα στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ράνια Αντωνοπούλου, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, σε τρεις σημαντικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα.

Η κ. Αντωνοπούλου, αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης και ένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, και ειδικότερα στη ρύθμιση που προβλέπει την ένταξή τους για μαθητεία, «ώστε να έχουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία» - και μάλιστα όχι αποκλειστικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα.

Συνεχίζοντας, σημείωσε τις βελτιώσεις που εισάγονται στην κοινωφελή εργασία, όπως η διαμόρφωση κανόνων για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία, καθώς και την πρόβλεψη ειδικής αμοιβής για νυκτερινή εργασία των ανέργων που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είπε επίσης, ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε «συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας» τη θέση που υποστήριξε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, ότι δεν ήταν αναγκαίο το ποσό των 300.000 ευρώ το οποίο έχει προϋπολογιστεί για την υλοποίηση του συστήματος διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας.

Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, βρήκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σχέδιο για τη συγκεκριμένη δράση προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, και το έργο προχώρησε στην υλοποίηση χωρίς ανάθεση μέσω του ΕΣΠΑ και μόνο με τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες για τη χώρα. Το σύστημα διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασία είναι υποχρέωση της χώρας αλλιώς κανένα υπουργείο δεν θα μπορέσει να πάρει χρήματα από το ΕΣΠΑ» τόνισε η κ. Αντωνοπούλου και πρόσθεσε ότι παρά τις αντιδράσεις «θα ολοκληρώσουμε και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα του απολογισμού του έργου μας».