Οικονομία

Αλλαγές στο Σπίτι μου 2 πριν ξεκινήσει, ευχάριστες ειδήσεις για δικαιούχους

Αλλαγές στο Σπίτι μου 2 πριν ξεκινήσει, ευχάριστες ειδήσεις για δικαιούχους Φωτογραφία: eurokinissi
Δύο περαιτέρω διευκολύνσεις για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2» αποφασίστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος, με επίκεντρο τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου».

Πρώτον, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων για το Σπίτι μου 2, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας.

Όπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου «κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης».

Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

«Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου και εκτιμούμε ότι θα ωφεληθούν περί τους 20.000 συμπολίτες μας και πιστεύω ότι συνιστά έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πολύ μεγάλη σημασία του προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», εκτιμώντας ότι και γι’ αυτό θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει επίσης να τρέχει από τις αρχές του επόμενου έτους και σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα προγράμματα, όπως το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», τα οποία έχουν έναν βασικό σκοπό: να μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά περισσότερα κλειστά σπίτια, περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από την επιδότηση διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης αυτών των κλειστών σπιτιών.

Τέλος επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη στέγη δεν εξαντλείται μόνο σε αυτά και αναφέρθηκε στον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής, "τον οποίον απλοποιούμε δραστικά, έτσι ώστε το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την κεντρική διοίκηση, να μπορεί να αξιοποιήσει περιουσίες, κυρίως ακίνητα, γήπεδα, οικόπεδα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι παντελώς ανεκμετάλλευτα, προκειμένου να χτιστούν κατοικίες οι οποίες θα μπορούν να μισθώνονται σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, με χαμηλό ενοίκιο".