Οικονομία

Με ακόμη ένα δανεισμό το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Μαρτίου

Με ακόμη ένα δανεισμό το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Μαρτίου Με ακόμη ένα δανεισμό το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Μαρτίου
Δάνειο συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και της ΔΕΗ, έλαβε το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με δύο αποφάσεις που αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» και υπογράφει ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος προβλέπεται δάνειο 210 εκατ ευρώ μετά από πλέον συνήθεις αίτημα της διοίκησης του ΙΚΑ, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις του μηνός Μαρτίου και θα είναι διαθέσιμα το απόγευμα της Πέμπτης απο τα ΑΤΜ των τραπεζών και την επομένη απο τα γκισέ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις το ΙΚΑ θα δανειστεί από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις Μαρτίου 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, 70 εκατ. ευρώ από τον τομέα ασφαλισμένων του Δημοσίου και 40 εκατ. ευρώ από το ταμείο των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου πήγαν χειρότερα κατά 70 εκατ ευρώ, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κρίθηκε σκόπιμο να προωθηθεί άλλη μια διαδικασία εσωτερικού δανεισμού, για να καλυφθούν χωρίς προβλήματα, οι τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του Ιδρύματος.

Ο συγκεκριμένος δανεισμός θα πραγματοποιηθεί για το διάστημα από 25 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2016 και θα είναι έντοκος. Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ υποχρεώνεται να επιστρέψει πίσω τα χρήματα που δανείστηκε καταβάλλοντας στους παραπάνω φορείς  επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικών Φορέων» (Κοινό Κεφάλαιο), όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του Κοινού Κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα έσοδα του Ιανουαρίου κυμάνθηκαν χαμηλότερα κατά 70 εκατ ευρώ, συγκριτικά με τα έσοδα που είχαν συγκεντρωθεί τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή ένα έτος νωρίτερα. Με δεδομένο ότι πέρσι τον Ιανουάριο τα έσοδα για το Ταμείο είχαν ανέλθει στα 951 εκατ ευρώ, αυτό σημαίνει ότι τα φετινά έσοδα, τον αντίστοιχο μήνα, υποχώρησαν στα επίπεδα των 880 εκατ ευρώ, περίπου. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά το γενικότερο κλίμα δυσπιστίας και ανασφάλειας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. ςρεΑσφαλιστικό.