Οικονομία

Κρίσιμες ώρες για το ΜΤΠΥ

Κρίσιμες ώρες για το ΜΤΠΥ Κρίσιμες ώρες για το ΜΤΠΥ
του Βασίλη Αγγελόπουλου «Μια ανάσα» από τις καθυστερήσεις πληρωμών ή τις περικοπές στα μερίσματα που καταβάλλει, βρίσκεται το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Έως σήμερα το μεσημέρι, πρέπει να πιστωθούν στους λογαριασμούς περίπου 284.000 δικαιούχων, ποσά 36.000.000 ευρώ, για να καταβληθούν κανονικά τα μερίσματα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ τα ποσά αυτά δεν είχαν βρεθεί και πλέον ήταν ορατός ο κίνδυνος να μην δουν οι δικαιούχοι τα ποσά που τους αναλογούν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ημερομηνία καταβολής της συγκεκριμένης παροχής. Με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου, μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 10 εκατ ευρώ, οι λύσεις που έχουν προταθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έστω και την ύστατη ώρα είναι οι εξής:

- Καταβολή στο ΜΤΠΥ των επιστροφών από την Εφορία, που έχουν καθυστερήσει από το Δημόσιο. Το συνολικό ποσό τους φτάνει τα 12 εκατ ευρώ.

- Καταβολή είτε μέρους, είτε του συνόλου της εισφοράς των 310.000 πολιτικών υπαλλήλων προς το ΜΤΠΥ, για το μήνα Μάρτιο. Το συνολικό ποσό της εισφοράς φτάνει τα 22 εκατ ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Ακόμα όμως και αν καταφέρει το Ταμείο και λύσει το πρόβλημα της καταβολής του μερίσματος για τώρα, σίγουρα δεν έχει λύσει το πρόβλημα, γενικότερα. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να επιτραπεί το δικαίωμα στο Ταμείο να αντλεί ποσά έως 15 εκατ ευρώ, από το «μικρό ΑΚΑΓΕ» που είχε συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Όμως κάτι τέτοιο σκοντάφτει στην άρνηση των θεσμών. Συνεπώς, σε επόμενη φάση το ΜΤΠΥ θα βρεθεί ξανά μπροστά στο δίλημμα να προχωρήσει σε νέες περικοπές μερισμάτων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 30%.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ έχουν υποστεί περικοπές της τάξης του 50% στα χρόνια της κρίσης, ενώ σήμερα ο μέσος όρος τους κυμαίνεται στα επίπεδα των 140 ευρώ.