Οικονομία

Παρουσία του Δ. Μάρδα και της Μ. Τσαρουχά τα εγκαίνια των εκθέσεων Detrop & Artozyma

Παρουσία του Δ. Μάρδα και της Μ. Τσαρουχά τα εγκαίνια των εκθέσεων Detrop & Artozyma Παρουσία του Δ. Μάρδα και της Μ. Τσαρουχά τα εγκαίνια των εκθέσεων Detrop & Artozyma
Τα εγκαίνια 25ης «Detrop - Boutique» και της 7ης «Artozyma», διεθνών κλαδικών εκθέσεων τροφίμων και ποτών, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, σχετικών μηχανημάτων και εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν απόψε στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

Ο κ. Μάρδας, εγκαινιάζοντας τη Detrop, υπογράμμισε ότι «τα τρόφιμα και τα ποτά είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών της χώρας» και ως εκ τούτου κύριο μέλημα της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του ΥΠΕΞ και του τομέα των αρμοδιοτήτων του, είναι η αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση των εξαγωγών αυτών των ειδών. Σημείωσε, ότι ήδη στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναρτήσει σε ιστοσελίδα ( http://www.agora.mfa.gr ) κατάλογο διευθύνσεων και στοιχείων επικοινωνίας με καταστήματα delicatessen από εβδομήντα χώρες, στα ράφια των οποίων θα μπορούσαν να βρουν θέση με καλά περιθώρια κέρδους και καλές τιμές, προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας των συγκεκριμένων κλάδων.

Υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα είναι και η ανάρτηση των διευθύνσεων και στοιχείων επικοινωνίας ξένων μεγαλοεισαγωγέων, από τουλάχιστον εβδομήντα χώρες «για όλους τους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας», με τους οποίους παραγωγοί θα μπορούν πιο εύκολα να έρθουν άμεσα σε επαφή για να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.

«Προσαρμόσαμε την παραγωγή στη ζήτηση. Με την έννοια ότι ικανοποιούμε μια παραγωγή, η οποία ήθελε τις συγκεκριμένες διευθύνσεις για να βγει στις ξένες αγορές» είπε ο κ. Μάρδας και συνέχισε : «Λειτουργούμε στο πλαίσιο μιας άλλης στρατηγικής σε ότι αφορά και τις εξαγωγικές μας προσπάθειες και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ο κ. Μάρδας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα στις δύο τελευταίες δύο μέρες, με αφορμή τη συμμετοχή του σε σύνοδο του ΟΗΕ στις ΗΠΑ, είχε δώδεκα ωριαίες συναντήσεις με εκπροσώπους ισάριθμων μεγάλων εταιριών, επενδυτών (funds), που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες επαφές συμβάλλουν στο να διευκρινιστούν οι όποιες απορίες των ενδιαφερομένων και να αντλήσουν «ότι πληροφορίες χρειάζονται για να έρθουν στη χώρα». Πρόσθεσε, ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν ακμαίες ελληνικές εταιρίες με δυναμικές εξαγωγές, αλλά και πολλές ακόμη νέες εταιρίες που άνοιξαν μέσα στην κρίση και αναπτύχθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι θα έχουν και στο μέλλον μια καλή πορεία.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά εγκαινιάζοντας την «Artozyma» υπογράμμισε ότι και οι δύο κλαδικές εκθέσεις προσφέρουν ευκαιρίες προβολής, πληροφόρηση και τεχνογνωσία, στους Έλληνες παραγωγούς και ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους παραγωγούς για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού και υπογράμμισε ότι μπορούν να αποδειχθούν εκθέσεις - εφαλτήρια για την ενίσχυση των εξαγωγών και την διεθνή παρουσία και πορεία των προϊόντων μας. Σημείωσε, επίσης, ότι «μπορούν και πρέπει να καθιερωθούν ως οι μεγαλύτερες εκθέσεις των σχετικών κλάδων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», ενώ εξήρε και την εκθεσιακή ενότητα «cheese end wine», που αφορά τα ελληνικά τυριά και κρασιά.

«Η λογική της Detrop και της Artozyma βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη θέληση της παρούσας κυβέρνησης, που θεωρεί κύρια διέξοδο της Ελλάδας τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα που μόνο η Ελλάδα μπορεί να παράγει» είπε η κ. Τσαρουχά.

«Η Ελλάδα ήταν πάντα η χώρα του «ευ ζην» και πρόσφερε το κάτι παραπάνω, το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό» συνέχισε η κ. Τσαρουχά, τονίζοντας ότι η DETROP έχει στόχο «τα προϊόντα με κατατεθειμένη ελληνική ονομασία να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να βάλουν την Ελλάδα σε κάθε σπίτι» και πρόσθεσε : «Είναι ξεκάθαρο, ότι το ελληνικό προϊόν πρέπει να είναι επώνυμο, τυποποιημένο και να υπηρετεί τα υψηλότερα πρότυπα της ποιότητας».

Στην έλευση «εκατόν δέκα εμπορικών αγοραστών» από ισχυρά «δίκτυα δεκατριών χωρών» και στα «τρεις χιλιάδες επαγγελματικά ραντεβού», που θα πραγματοποιήσουν με Έλληνες εκθέτες, στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo, Κυριάκος Ποσρικίδης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης , Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός, Κώστας Κιλτίδης, κ.α.