Πολιτική

Ο δρόμος προς την κυβερνητική «επανεκκίνηση» περνά μέσα από εσωκομματικές συμπληγάδες

Ο δρόμος προς την κυβερνητική «επανεκκίνηση» περνά μέσα από εσωκομματικές συμπληγάδες Φωτογραφία: intime
Την ίδια ώρα, το κλίμα μετά την θερινή ανάπαυλα δεν δείχνει να έχει αλλάξει στην ΚΟ της ΝΔ.

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μετά την ΔΕΘ επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη δεν έχουν διαφοροποιήσει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία για την κυβερνητική πολιτική, ο δρόμος που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας την κυβερνητική «επανεκκίνηση» είναι σαφές ότι περιλαμβάνει και πολλά εσωκομματικά «αγκάθια».

Όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει ρίξει στην μάχη της επόμενης ημέρας της ΔΕΘ ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, επιδιώκοντας να εκπέμψει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «σηκώνει τα μανίκια» για την υλοποίηση των εξαγγελιών της με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η προσπάθεια αυτή καλείται να περάσει μέσα και από εσωκομματικές συμπληγάδες.

Η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ φέρνει στο προσκήνιο μία ολοένα και πιο συντηρητική ατζέντα, η οποία αγγίζει θέματα όπως η εγκληματικότητα, αλλά και το μεταναστευτικό για το οποίο ακούγονται πλέον γαλάζιες φωνές ότι έχει... χαλαρώσει η «αυστηρή αλλά δίκαιη» πολιτική που, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το κλίμα μετά την θερινή ανάπαυλα δεν δείχνει να έχει αλλάξει στην ΚΟ της ΝΔ. Όπως καταδεικνύεται και από την ερώτηση γαλάζιων βουλευτών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, στους κόλπους της ΚΟ εκφράζεται ευθεία αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα πολιτικών που σχετίζονται άμεσα με τα προβλήματα της κοινωνίας, όπως τα «κόκκινα δάνεια».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας εκ των γαλάζιων βουλευτών, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, έκανε λόγο για «βαρύνουσα κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών της ΝΔ για την απροστάτευτη περιουσία δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης άφησε αιχμές κατά οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού πως όταν ακούνε για κοινωνικό φιλελευθερισμό "παθαίνουν πολιτική αλλεργική κνίδωση, δηλαδή φαγούρα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αρκετοί θυμούνται και την θερμή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, στην διάρκεια της οποίας γαλάζιοι βουλευτές είχαν προειδοποιήσει ότι στο εξής δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι.

Έχοντας ήδη υποχωρήσει στο θέμα της επιλογής της Κατερίνας Φουντεδάκη ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εξαιτίας των εσωκομματικών αντιδράσεων για την συμβολή της στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ολοένα και πιο αδύναμο πολιτικά να αντιστέκεται σε απαιτήσεις που προβάλει η δεξιά πτέρυγα.

Αντιλαμβανόμενο πάντως ότι η δημιουργία τα τελευταία 24ωρα- εξ αφορμής της αλλαγής στάσης της Γερμανίας- κλίματος ανησυχίας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του μεταναστευτικού ευνοεί την εκ δεξιών ρητορική σε μια περίοδο που το κυβερνών κόμμα πασχίζει να αναχαιτίσει τις... ροές προς πολιτικές δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε χθες να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα επιστροφής χιλιάδων μεταναστών στην χώρα μας από την Γερμανία.

Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία για την μείωση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2019 για να προβάλλει ως εγγύηση επιτυχούς διαχείρισης αυτού του ζητήματος την συνέχιση της ασκούμενης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα την τελευταία πενταετία.

Παράλληλα επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ μέσα από σειρά πρωτοβουλιών που έχουν στο επίκεντρο ζητήματα της καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης- που στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την τακτική μηνιαία συνάντηση πριν αναχωρήσει, την Παρασκευή, για την Νέα Υόρκη όπου θα παραμείνει μέχρι τέλη της επόμενης εβδομάδας- ανακοίνωσε χθες το πρωί δύο επιπλέον αλλαγές στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».

Με αυτές διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων του προγράμματος και αυξάνεται το χρονικό περιθώριο που θα παραμένει σε ισχύ η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Το απόγευμα παρέστη στην έναρξη των μαθημάτων του ψηφιακού φροντιστηρίου, μέσω των οποίων σε πρώτη φάση προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία για 11 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, με τη συνδρομή 79 καθηγητών, ενώ στον χώρο της Υγείας- που προβάλλεται ως μείζονα προτεραιότητα- θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, την σύσταση επτά πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.