Οικονομία

ΠΙΣ: Κάλεσμα για δράση βάσει του καθήκοντος που υπαγορεύει ο Ιπποκράτης

ΠΙΣ: Κάλεσμα για δράση βάσει του καθήκοντος που υπαγορεύει ο Ιπποκράτης ΠΙΣ: Κάλεσμα για δράση βάσει του καθήκοντος που υπαγορεύει ο Ιπποκράτης
Ενάντια στη δημιουργία φρακτών, που εμποδίζουν την μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών και παράλληλα καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τάσσεται, ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος, στο κείμενο συμπερασμάτων του από το Συμπόσιο με θέμα «Πόλεμος, Μετανάστευση, Υγεία».  

«Η δημιουργία φραχτών δεν είναι λύση αφού υποβάλει τους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους σε επιπλέον κακουχίες με αβέβαιη εξέλιξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, σημειώνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αξίες, είναι εκείνα που πρέπει να κυριαρχούν στις πολιτικές, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου.

«Πόλεμος, Μετανάστευση, Υγεία», το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμποσίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, 26 - 28 Φεβρουαρίου.

«Η Ευρώπη των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού, οφείλει να διασφαλίσει την κοινή δράση μπροστά στην τραγωδία που εξελίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στους χερσαίους δρόμους προς τη Κεντρική Ευρώπη», επισήμανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ μίλησε για «πρωτόγνωρες» μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Ελλάδα, η οποία παρά τη βαθειά οικονομική κρίση που διέρχεται περιθάλπει και βοηθά τους πληθυσμούς αυτούς με περισσή αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Απάντησε σε όσους κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της, λέγοντας ότι η Frontex έχει πιστοποιήσει την πολλή και καλή δουλειά, που γίνεται στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό, από το να διασώζει τους πρόσφυγες. Ας μην ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση και η φιλοξενία των προσφύγων στα νησιά, οδήγησε σε 3 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι ροές θα πρέπει να σταματούν στην Τουρκία, να καταγράφονται και στη συνέχεια να προωθούνται στις χώρες της Ευρώπης, που έχουν συμφωνήσει και έχουν ανοίξει θέσεις υποδοχής.

Δεν υπάρχει ζήτημα υγειονομικής βόμβας και μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων

Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι αυτονόητη παράμετρος η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης, όλων των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα. «Δεν υπάρχει ζήτημα υγειονομικής βόμβας και μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ανάγκη ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, σε πρωτοβάθμιο ή σε δευτεροβάθμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου, επαρκούς υγειονομικής φροντίδας που θα περιλαμβάνει:
- Ενίσχυση με προσωπικό και φάρμακα –εμβόλια –υλικό πρώτης ανάγκης, όλων των δημοσίων δομών στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου.

- Κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων.

- Προτυποποίηση των διαδικασιών άμεσης φροντίδας, την εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής (κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων-μεταναστών, την πιστοποίηση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών, την παροχή πληροφοριακού υλικού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Στον τομέα της υγείας, όπως και στους άλλους τομείς του προσφυγικού ζητήματος, δοκιμάζονται οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, ενώ προκύπτουν αλλαγές, που είτε θα οδηγήσουν στην κατεύθυνση του ουμανισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης, των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας, τόνισε ο κ. Βλασταράκος. «Για την Ελλάδα», είπε «είναι φανερό, ποιο δρόμο ακολουθούμε» και πρότεινε στους συναδέλφους του γιατρούς να προετοιμασθούν και να ενεργήσουν βάσει του καθήκοντος που υπαγορεύει ο Ιπποκράτης «ωφελείν ή μη βλάπτειν», να οδηγήσουν τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου να ταυτίσουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους στο ζήτημα των προσφύγων με τις ανθρωπιστικές αξίες.