Οικονομία

Απορρίφθηκε η μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ σε Επαγγελματικό Ταμείο

Απορρίφθηκε η μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ σε Επαγγελματικό Ταμείο Απορρίφθηκε η μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ σε Επαγγελματικό Ταμείο
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θεωρεί απορριπτέα την εμπρόθεσμη αίτηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), για μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου Βενζινοπωλών (Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πωλητών Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) σε επαγγελματικό εξ αιτίας και μόνο γιατί η Διοίκηση (υπουργεί Εργασίας) καθυστέρησε να εξετάσει την αίτηση!

Το θέμα τέθηκε με δήλωσή της Ομοσπονδίας προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό κο Στρατούλη και προς τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλισης – Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης με την οποία γνωστοποιούνταν η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας  για μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Από την πλευρά του ο τότε υπουργός απέστειλε σχετικό ερώτημα  στο ΝΣΚ προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν είναι δυνατόν να εξετάσει το αίτημα δεδομένου ότι είχε ψηφιστεί νέος νόμος που αναιρούσε το δικαίωμα μετατροπής!
 
Παρά το έγκαιρο της Δήλωσης, το ΝΣΚ θεώρησε ότι εφόσον δεν εξετάστηκε έγκαιρα θεωρείται απορριπτέα.
 
Ειδικότερα στην περίληψη αναφέρεται:
«Η διαδικασία μετατροπής σε ν.π.ι.δ. σε όποιες διατάξεις κι’ αν αυτή προβλεπόταν, καταργήθηκε με την ρητή ένταξη από 1.9.2015, στο Ε.Τ.Ε.Α. του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων που μέχρι τότε υπαγόταν στον Ο.Α.Ε.Ε. Τυχόν ενέργειες που έγιναν εν τω μεταξύ (πριν την 30.06.2015) αποβάλλουν το νόμιμο έρεισμά τους και η Διοίκηση οφείλει να μην εξετάσει περαιτέρω την υπόθεση και την υποβληθείσα αίτηση σε όποιο στάδιο κι’ αν αυτή ευρίσκεται. (ομοφ.).
 
Μετά από αυτό η ΟΒΕ απέστειλε στον υπουργό  Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο την επιστολή με την οποία ζητάει ο κ. υπουργός να ξεκαθαρίσει αν θα κάνει αποδεκτή τη θέση του ΝΣΚ και να απαντήσει ξεκάθαρα ώστε να λήξουν οι εκκρεμότητες.
 
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 3086/2002 (Α΄ 324), "Οι γνωμοδοτήσεις δεν δημιουργούν δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, πριν από την αποδοχή τους με επισημειωματική πράξη από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον αρμόδιο Υπουργό, ή το Διοικητικό Συμβούλιο Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή άλλο κατά νόμο αρμόδιο όργανο αυτού ή Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής ή από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας. Μετά την αποδοχή τους οι γνωμοδοτήσεις αποτελούν πράξεις, που είναι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση ή το Νομικό Πρόσωπο ή την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή".
 
Συνεπώς ο κ. υπουργός έχει τη δυνατότητα να μην αποδεχτεί την εισήγηση του ΝΣΚ.
 
 
Η επιστολή της ΟΒΕ
 
«Προς τον
Υπουργό Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας
 Κ.Γ.Κατρούγκαλο                                                                  
                                                              Εξαιρετικά επείγον
Κύριε Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε , το μεγάλο θέμα για μας που είναι η μετατροπή του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πωλητών Υγρών Καυσίμων ( ΤΕΑΠΥΚ) σύμφωνα με το νόμο 4281/2014  σε Επαγγελματικό  Ταμείο βρίσκεται, με αποκλειστική σας ευθύνη, σε εκκρεμότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι:
Με την υπ’ αριθ. 272/26-5-2015 Δήλωσή μας προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό κο Στρατούλη και την αντίστοιχη με αριθ. πρωτ.  23574/26-5-2015 προς τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλισης – Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης γνωστοποιούσαμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας μας  για μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Με την υπ’ αριθ. 297/17-6-2015 αίτηση  καταθέσαμε εμπρόθεσμα  πλήρη  φάκελο με σχέδιο καταστατικού και αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής σε Επαγγελματικό Ταμείο.
Επισημαίνουμε ότι με τις διατάξεις του νόμου 4331/2015 παρατάθηκε η προθεσμία για την μετατροπή Επικουρικών Ταμείων σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης μέχρι 31/10/2015.
Με το υπ’ αριθ.  38/96/4422/ 27 -8-2015 έγγραφο- απάντησή σας στην από 26/8/2015 επιστολή μας , μας ενημερώνατε ότι έχετε υποβάλει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους , ενώ μας διαβεβαιώνατε ότι υποστηρίζετε το αίτημα του Κλάδου μας για μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
Ωστόσο , η απάντηση που έδωσε στη βουλή κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κος Αναστάσιος Πετρόπουλος με ημερομηνία 8/1/2016 μας ανησύχησε  ιδιαίτερα , αφού θεωρούσε δεδομένη την ενοποίηση του ΤΕΑΠΥΚ στο ΕΤΕΑ. Για το λόγο αυτό , όταν λάβαμε γνώση της συγκεκριμένης απάντησης απευθυνθήκαμε σε Σας με την υπ’ αριθ. 4763/7287/2-2-2016 επιστολή μας ζητώντας εξηγήσεις και εάν ισχύει η δέσμευσή σας ότι το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα εν αναμονή  της γνωμοδότησης του Ν.Σ. του Κράτους.
Απάντηση δυστυχώς δεν πήραμε μέχρι σήμερα και ενώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ήδη στα χέρια σας η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ . με αριθ. 313/2015.
Κύριε Υπουργέ
Με δεδομένα ότι:

    Υποστηρίζετε όπως μας διαβεβαιώνατε μέσα και από την γραπτή απάντησή σας το αίτημα του Κλάδου για μετατροπή του Ταμείου μας σε Επαγγελματικό Ταμείο
    Η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. είναι αρνητική με μοναδικό επιχείρημα ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετατροπής του Ταμείου μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου 1 του νόμου 4336/2015 (1-9-2015) , ενώ δέχεται ότι ο φάκελος είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα και νομότυπα.
    Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μετατροπή του ΤΕΑΠΥΚ  σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης , είναι αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για απόρριψη του αιτήματός μας

Μετά τα ανωτέρω το ερώτημά μας είναι απολύτως σαφές  και η απάντησή σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.
Είσαστε διατεθειμένος να μην κάνετε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και να προχωρήσετε τη διαδικασία μετατροπής του ΤΕΑΠΥΚ σε Επαγγελματικό Ταμείο;
Εάν όχι μπορείτε να μας δώσετε έστω μια ξεκάθαρη και άμεση  απάντηση για το τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου κινηθούμε και εμείς ανάλογα;
Κύριε Υπουργέ, για τους ανωτέρω λόγους και της σοβαρότητας του θέματος παρακαλούμε όπως έχουμε άμεσα συνάντηση μαζί σας.
Αναμένουμε όπως ορίσετε τη συνάντηση το συντομότερο δυνατόν».