Life

Πώς να δημιουργήσεις έναν ήσυχο χώρο εργασίας στο σπίτι

Advertisement
Πώς να δημιουργήσεις έναν ήσυχο χώρο εργασίας στο σπίτι
Μπορείς να δουλεύεις στον προσωπικό σου χώρο, προσαρμόζοντάς τον ώστε να σε ικανοποιεί και να προσφέρει στην παραγωγικότητά σου.

Έχοντας αποκτήσει το δικό σου σπίτι, η δημιουργία ενός ήσυχου και παραγωγικού χώρου εργασίας σ’ αυτό αποτελεί απαραίτητο βήμα για όσους εργάζονται εξ αποστάσεως ή αναζητούν ένα μέρος για μελέτη και συγκέντρωση όλες τις ώρες της ημέρας. Ένας καλά σχεδιασμένος χώρος όχι μόνο ενισχύει την παραγωγικότητα, αλλά, ταυτόχρονα, μειώνει το άγχος και τους περισπασμούς.

Επιλέγοντας το κατάλληλο σημείο

Ο χώρος που θα επιλέξεις για να εργάζεσαι από το σπίτι παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και την ευεξία σου. Ένας ιδανικός χώρος εργασίας πρέπει να είναι απομονωμένος από τους θορύβους του σπιτιού, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περισπασμοί και οι διακοπές. Ειδικότερα αν δεν μένεις μόνη/ος σου, μην φτιάξεις το γραφείο σου σε δωμάτια με έντονη κινητικότητα ή θορύβους, όπως το σαλόνι ή η κουζίνα. Αντίθετα, είναι καλύτερη ιδέα να επιλέξεις έναν απομονωμένο χώρο που προσφέρει ησυχία, όπως ένα υπνοδωμάτιο, ένας ξενώνας ή ακόμη και ένα μικρός χώρος σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού που χρησιμοποιείται λιγότερο. Εάν το σπίτι σου δεν διαθέτει τέτοιους χώρους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαχωριστικά ή βιβλιοθήκες για να εξασφαλίσεις ησυχία και ιδιωτικότητα.

Η σωστή τοποθέτηση του γραφείου σου σε σχέση με το φως είναι εξίσου σημαντική, καθώς το φυσικό φως όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση, αλλά βοηθά και στην παραγωγικότητα. Ένα παράθυρο κοντά στο γραφείο σου μπορεί να προσφέρει άμεσο φωτισμό και αερισμό, δημιουργώντας έναν πιο ευχάριστο χώρο εργασίας. Αν δεν υπάρχει αρκετός φυσικός φωτισμός, μπορείς να τοποθετήσεις λαμπτήρες που προσφέρουν θερμό φωτισμό, αποφεύγοντας το πολύ σκληρό λευκό φως που κουράζει τα μάτια. Ένα επιτραπέζιο φωτιστικό με ρυθμιζόμενη ένταση είναι μια εξαιρετική επιλογή για να έχεις τον έλεγχο του φωτισμού την ώρα που εργάζεσαι όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο και αν συμμετέχεις σε βιντεοκλήσεις, καθώς εξουδετερώνει σκιές που δημιουργούν άλλες πηγές φωτός στον χώρο.

working.home_2c35e.jpg

Τοποθετώντας εργονομικά έπιπλα

Σίγουρα, φτιάχνοντας το γραφείο σου στο σπίτι χρειάζεται να επενδύσεις σε εργονομικά έπιπλα που όχι μόνο θα σου προσφέρουν άνεση, αλλά θα εξασφαλίσουν και την καλή στάση σώματος και την υγεία σου μακροπρόθεσμα. Τα σωστά έπιπλα μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα όπως η ένταση στους ώμους, η δυσφορία στη μέση και η κόπωση. Η καρέκλα σου θα πρέπει να προσφέρει επαρκή στήριξη στην πλάτη και τη μέση, έτσι είναι καλό να επιλέξεις μία με δυνατότητα ρύθμισης ύψους και κλίσης, ώστε να προσαρμόζεται ακριβώς στις ανάγκες σου. Ιδανικά, θα πρέπει να σου επιτρέπει να κάθεσαι με τα πέλματά σου να ακουμπούν άνετα στο έδαφος και τους αγκώνες σου να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών όταν πληκτρολογείς.

Ένα γραφείο με σωστό ύψος είναι εξίσου σημαντικό για τη στάση του σώματος. Το ύψος του γραφείου θα πρέπει να επιτρέπει οι καρποί και οι πήχεις σου να είναι ευθυγραμμισμένοι με το πληκτρολόγιο, ενώ η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου, ώστε να μην κουράζεται ο αυχένας σου. Αξεσουάρ όπως υποπόδια, εργονομικά mousepads και στηρίγματα καρπών μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την άνεσή σου την ώρα που εργάζεσαι.

Μειώνοντας τον θόρυβο

Για να δημιουργήσεις έναν ήσυχο χώρο εργασίας, μπορείς να προσθέσεις στοιχεία που θα μειώσουν τον θόρυβο και θα απομονώσουν το χώρο σου από εξωτερικούς ήχους. Ένας τρόπος για να μειώσεις τους εξωτερικούς ήχους είναι η χρήση ηχομονωτικών υλικών, όπως χοντρά χαλιά, κουρτίνες και ειδικά πάνελ στους τοίχους. Πρόκειται για υλικά που απορροφούν τον ήχο και μειώνουν τις αντανακλάσεις μέσα στο χώρο, κάνοντάς τον πιο ήσυχο και ευχάριστο. Εάν οι θόρυβοι από το εξωτερικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτοι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ακουστικά με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου για να μειώσεις τους ενοχλητικούς ήχους και να βελτιώσεις την εστίασή σου, την ώρα που ακούς την αγαπημένη σου μουσική που βοηθάει την παραγωγικότητά σου.

Οργανώνοντας τον χώρο σου

Η καλή οργάνωση είναι απαραίτητη για έναν λειτουργικό και ευχάριστο χώρο εργασίας. Ένα ακατάστατο περιβάλλον μπορεί να αποσπά την προσοχή σου και να μειώσει την παραγωγικότητά σου. Χρειάζεται, λοιπόν, να επενδύσεις σε αποθηκευτικές λύσεις που θα κρατούν το γραφείο σου καθαρό και οργανωμένο. Συρταριέρες, ράφια, κουτιά αποθήκευσης και καλαθάκια μπορούν να βοηθήσουν να έχεις πάντα στη διάθεσή σου τα απαραίτητα χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο. Τα καλώδια από τους υπολογιστές και τις συσκευές μπορεί να γίνουν πηγή ακαταστασίας, έτσι είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις ειδικές θήκες ή clips για να τα κρατήσεις μαζεμένα και οργανωμένα, ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύεις και τις συσκευές σου.

Πρόσθεσε ακόμη διακοσμητικά στοιχεία που σε εμπνέουν και δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, όπως φυτά εσωτερικού χώρου ή πίνακες. Μην ξεχνάς ότι τα φυτά όχι μόνο ομορφαίνουν τον χώρο, αλλά βοηθούν και στον καθαρισμό του αέρα, βελτιώνοντας την ποιότητα του περιβάλλοντος.

working-from-home_c7b00.jpg

Ζήσε το νέο σπίτι σου στο έπακρο

Το σπίτι είναι από τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή μας και, όταν περνάμε σ’ αυτό όλη την ημέρα, ζούμε, διασκεδάζουμε και εργαζόμαστε, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπως τον επιθυμούμε. Τώρα, με το στεγαστικό δάνειο της Eurobank και τη διαδικασία γρήγορης εκταμίευσης, το όνειρο για δικό σου σπίτι, όπως ακριβώς το φαντάζεσαι, γίνεται πραγματικότητα πιο γρήγορα. Με τη fast track διαδικασία, το δάνειό σου εκταμιεύεται σε μόλις 10 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση του συμβολαίου αγοράς στην Eurobank. Απόκτησέ το τώρα με χαμηλή σταθερή δόση έως και 30 χρόνια και χωρίς κόστος πρόωρης αποπληρωμής. Για στεγαστικά δάνεια έως 200.000€ έχεις τη δυνατότητα να υπογράψεις τη σύμβαση ηλεκτρονικά με ψηφιακή βεβαίωση μέσα από το gov.gr. Εάν κάνεις αίτηση για στεγαστικό δάνειο έως τις 31.10.2024 και εφόσον λάβεις τελική έγκριση έως τις 31.03.2025, δεν επιβαρύνεσαι με έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου.

Δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα

Σε περίπτωση που εργάζεσαι στο σπίτι, μην ξεχνάς ότι η ατμόσφαιρα του χώρου είναι σημαντική για να αισθάνεσαι άνετα και παραγωγικά. Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις έναν χώρο όπου θα απολαμβάνεις να περνάς τον χρόνο σου. Επίλεξε χρώματα που σε χαλαρώνουν και σε εμπνέουν, όπως τα γήινα ή παστέλ χρώματα που είναι ιδανικά για χώρους εργασίας, καθώς δημιουργούν μια ήρεμη ατμόσφαιρα.

Αν προτιμάς πιο έντονα χρώματα, μπορείς να τα εντάξεις μέσα από μικρές πινελιές στη διακόσμηση, όπως ένα κάδρο ή μαξιλάρια. Ένας οργανωμένος και ευρύχωρος χώρος βοηθά στη διατήρηση της εστίασης και της ηρεμίας. Με τη σωστή προετοιμασία και σχεδιασμό, μπορείς να δημιουργήσεις έναν ήσυχο και λειτουργικό χώρο εργασίας στο σπίτι, ο οποίος όχι μόνο θα ενισχύσει την παραγωγικότητά σου, αλλά και θα σε εμπνέει να περνάς χρόνο εκεί.