Οικονομία

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για εθνική σύνταξη και ποσοστό αναπλήρωσης

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για εθνική σύνταξη και ποσοστό αναπλήρωσης
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Δύο διαφορετικά σενάρια που όμως οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των νέων συντάξεων, έχει επεξεργαστεί το ΔΝΤ για τα ποσοστά αναπλήρωσης και την εθνική σύνταξη που θα καταβάλλεται στο εξής.

Ουσιαστικά, είναι η βασική πρόταση του Ταμείου, η οποία έχει οδηγήσει την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί. Με την πρόταση του ΔΝΤ η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη από τα 20 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα, υποχωρεί στα επίπεδα των 16 δις. ευρώ, ενώ η ελληνική πρόταση περιορίζει τη δαπάνη στα 19 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ότι οι μελλοντικές συντάξεις θα είναι σημαντικά μικρότερες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Realnews» τα σενάρια που κατέθεσαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ, ως ξεχωριστές προτάσεις εστιάζουν στη μείωση της εθνικής σύνταξης, από τα 384 ευρώ, που είναι σήμερα, στα επίπεδα των 320 – 340 ευρώ το μήνα, για όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με 15αετία.

Άμεσα εξαρτώμενο από το τελικό ποσό της εθνικής σύνταξης, κατά το ΔΝΤ, είναι και το ποσοστό αναπλήρωσης, βάσει του οποίου θα χορηγούνται στο εξής οι συντάξεις. Για τις περιπτώσεις της 15αετίας προτείνεται το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το συντελεστή 0,45 – 0,5, όταν βρίσκεται στο 0,8, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση. Αποτέλεσμα είναι ότι για περιπτώσεις συντάξεων που προκύπτουν από μισθούς ύψους 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις της 15αετίας και με εθνική σύνταξη 384 ευρώ, το τελικό ποσό σύμφωνα με την ελληνική πρόταση να φτάνει στα 500 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα σενάρια – προτάσεις του ΔΝΤ περιορίζεται στα 410 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση από την 25αετία και άνω, το ΔΝΤ προτείνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για να φτάσουν σε 2 έως 2,4 για προϋπηρεσία που ανέρχεται στα 40 έτη ασφάλισης.