Οικονομία

Αντωνοπούλου: Η Κοινωφελής Εργασία είναι για τη στήριξη ανέργων και όχι Δήμων

Αντωνοπούλου: Η Κοινωφελής Εργασία είναι για τη στήριξη ανέργων και όχι Δήμων Αντωνοπούλου: Η Κοινωφελής Εργασία είναι για τη στήριξη ανέργων και όχι Δήμων
Τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εθνικούς πόρους, οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την υποστήριξη των ανέργων στην προσπάθειά για επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και όχι για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων.

Η τοποθέτηση αυτή προέρχεται από την ίδια την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, τονίζοντας ότι «η νέα γενιά προγραμμάτων αποσκοπεί στην υποστήριξη του ανέργου για επαναφορά του στον χώρο της εργασίας, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου του ανέργου με την προσφορά μιας θέσης εργασίας, για 8 μήνες, σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία».

Με τον τρόπο αυτό, θέλησε η κ. Αντωνοπούλου να εκφράσει την αντίθεσή της, στην πρόταση της ΚΕΔΕ, όπως αυτή καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση, για κατανομή των μισών θέσεων που προβλέπονται για τους 17 Δήμους, κατά προτεραιότητα σε νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η κα Αντωνοπούλου ξεκαθάρισε ότι τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εθνικούς πόρους, οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την υποστήριξη των ανέργων.

«Η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Δήμων είναι αποκλειστική ευθύνη των ΟΤΑ και του υπουργείου Εσωτερικών. Πρέπει να γίνει κατανοητό», επισημαίνει η κα Αντωνοπούλου και σημειώνει «ότι η λανθασμένη πρακτική του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας εξυπηρετούσαν τις λειτουργικές ανάγκες των Δήμων, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον άνεργο αλλά δεν συνάδει και με τις οδηγίες της Επιτροπής Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».