Opinions

Νέος εκλογικός νόμος «καλοκαιριάτικα» και στο βάθος εκλογές;

Νέος εκλογικός νόμος «καλοκαιριάτικα» και στο βάθος εκλογές; Νέος εκλογικός νόμος «καλοκαιριάτικα» και στο βάθος εκλογές;
Του Τάσου Σκλάβου Άμεσα και πάντως μέσα στο καλοκαίρι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, και σύντομα θα ανοίξει ο σχετικός διάλογος με κόμματα και φορείς, προκειμένου ο εκλογικός νόμος να αποτελέσει το τελευταίο νομοθέτημα που θα περάσει από την Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τον Αύγουστο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με τον νέο εκλογικό νόμο, αφενός να σηματοδοτήσει μία μεγάλη θεσμική τομή στα πολιτικά δρώμενα και αφετέρου να εκπληρώσει μια προεκλογική του δέσμευση έστω και κουτσουρεμένη, αφού προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική «πονοκεφαλιάζει» τον πρωθυπουργό και μέχρι τώρα επικρατούν δύο προτάσεις για τη λύση του σταυρόλεξου. Η πιο ισχυρή, η οποία αποτελεί και εισήγηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, προτείνει να ισχύσει bonus 30 εδρών για το πρώτο κόμμα και οι υπόλοιποι 270 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική.

Η δεύτερη εισήγηση, η οποία μοιάζει να έχει ελάχιστες πιθανότητες, είναι να υιοθετηθεί η αρχή της απλής και άδολης αναλογικής, κάτι που θα ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όμως θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κυβερνησιμότητας και θα απαιτεί συνεργασίες 3 και 4 κομμάτων για την δημιουργία κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι μήπως αυτή η άρον άρον προώθηση νέου εκλογικού νόμου έχει να κάνει με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και τα εργασιακά σκληρά προαπαιτούμενα που έρχονται αμέσως μετά τα μπάνια του λαού.

Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα και ειδικά μέσα στον Σεπτέμβρη, όσο ακόμα θα υπάρχει εκλογή με λίστα και όχι με σταυρό.

Με τα τωρινά δημοσκοπικά ευρήματα η ΝΔ έχει άνετο προβάδισμα για την πρώτη θέση και ίσως αυτός ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι ικανός να υψώσει «μπλόκο» στη δημιουργία κυβέρνησης και θα απαιτεί τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, καθιστώντας ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή, έστω και από την δεύτερη θέση.